Националните опера и балет на България и Северна Македония започват дългосрочно сътрудничество
Секция: КУЛТУРА
16 Ноември 2023 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националните опера и балет на България и Северна Македония започват дългосрочно сътрудничество На 14 ноември беше подписан Меморандум за сътрудничество между Софийската опера и балет и Националната опера и балет, Скопие

/КРОСС/ На 14 ноември беше подписан Меморандум за сътрудничество между Софийската опера и балет и Националната опера и балет, Скопие. На специална среща в София директорите на двете институции Пламен Карталов и Васо Ристов разговаряха за установяване на културен обмен и осъществяване на дейности за насърчаване на съвместното сътрудничество в областта на културата и изкуството, за артистичния обмен, копродукции, споделяне на опит и други дейности за реализиране на оперни и балетни проекти.

Първото официално гостуване на Националната опера, София ще бъде на 15 май 2024 г., когато на Майските оперни вечери в Националната опера и балет, Скопие ще бъде представена „Електра" на Рихард Щраус.

Това лято господин Ристов беше гост на фестивала посветен на 210 годишнината от рождението на Рихард Вагнер.

„Гледах „Тристан и Изолда" и бях въодушевен. Беше прекрасно. Много високо качество и невероятна организация на фестивала. Този гастрол е първата стъпка към следващи общи проекти и ако е здраве ще поканим Софийската опера с някоя от Вагнеровите постановки".

Припомняме, че на 16 септември Скопската опера откри новия си сезон с възстановената постановка на операта „Лидия от Македония" от Ристо Аврамовски в режисьорската концепция на Пламен Карталов, която е представяна и на Международния фестивал „Охридско лято".

Операта „Електра" е представена за първи път в България на 26 ноември 2020 г. под диригентството на Евън-Алексис Крист и режисурата на Пламен Карталов.

Тази година на 20 и 21 октомври с тази постановка Софийската опера беше поканена да гостува на двайсетото юбилейно издание на Международния оперен фестивал в Тегу, Република Корея. След възторжения прием от страна на публиката постановката на Софийската опера получи Голямата награда на фестивала, а корейската национална телевизия обяви, че това е „Най-очакваното представление в тазгодишния Международен оперен фестивал в Тегу".