БАРПТЛ: Имаме един порочно воден регистър на лекарствата, в който има дублирани кодове
Секция: Здраве
17 Ноември 2023 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАРПТЛ: Имаме един порочно воден регистър на лекарствата, в който има дублирани кодове По думите на Боряна Маринкова са установени сериозни дефекти в системата СЕСПА

/КРОСС/ Право на отговор в ефира на „Здравей, България" във връзка с вчерашен разговор с председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов защо някои лекарства ги няма.

„Опираме до реекспорта. Крие се, за да се изнесе. От притежателя на разрешението или вносителя, лекарството отива в търговеца на едро. То представлява интерес за реекспорт, не се пуска към аптеките. Понякога печелят 400 процента повече като го продадат навън. Има около 160-170 крайно дефицитни лекарства, които се изнасят", заяви Костов.

Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства отговори така:

„На първо място е невярно всичко, което г-н Костов изрече. Ние сме изумени от неговото непрекъснато, общо и небазирано на конкретна информация по темата говорене. Той кого, освен себе си, представлява, за да обобщава данни за пазара?".

По думите й са установени сериозни дефекти в системата СЕСПА. Тя е предадена на Изпълнителната агенция по лекарства по времето на проф. Костадин Ангелов, който е най-големият й критик. Подкрепяме дигитализацията и пълната яснота и работата с обективни данни. В момента имаме един порочно воден регистър на лекарствата, в който има дублирани кодове. Когато се работи, трябва да имаме първо качествена номеклантура. Оттам идват много от големите проблеми на лекарите и фармацевтите", поясни Маринкова.