ПСС предупреждава: Лоши са условията за туризъм по планините, времето се влошава
Секция: Туризъм
17 Ноември 2023 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПСС предупреждава: Лоши са условията за туризъм по планините, времето се влошава

/КРОСС/ Не са подходящи условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Очаква се влошаване на времето и валежи. Над 1800 метра се е задържала снежна покривка от 2-3 см. Туристическите маршрути са обледени и хлъзгави, във високите части на планините е ветровито.

Няма инциденти през последното денонощие.

В планините времето ще бъде динамично, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличава и вплътнява, и в масивите от Западна България ще започнат валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. До вечерта ще завали и на изток. Ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад, но привечер ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 4°, но привечер бързо ще се понижат. През нощта срещу събота в планините от западната половина на страната границата на снеговалежа ще се понижи значително и дъждът ще премине в сняг. Количествата ще са значителни и в комбинация с бурния вятър ще има условия за виелици.