Танкер с българи на борда е отвлечен в Червено море
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2023 17:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Танкер с българи на борда е отвлечен в Червено море

/КРОСС/ Танкер с българи в екипажа е отвлечен в Червено море, съобщиха от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От Министерството на външните работи съобщиха за "По света и у нас", че проверяват информацията. Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж - граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Не е ясно колко са българите на борда.

Като отговорни за похищението се посочват членове на племето хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Танкерът е собственост на британска компания, частимчно притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавателният съд е взет на лизинг от японска компания.

Отвлечен е в южната част на Червено море. От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха инцидента като "ирански терористичен акт" и предупредиха, че ще има последствия за сигурността на мореплаването.

Хусите, съозници на Техеран, атакуват с делокообхватни ракети и дронове Израел в солидарност с палестинската групировка Хамас. Миналата седмица лидерът им предупреди, че предстоят още атаки срещу Израел и че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток.

Хусите не са поели отговорност за отвлечения танкер, но по-рано днес техен говорител заяви, че всички кораби - собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена. Не се съобщава името на отвлечения танкер, но от Тел Авив уверяват, че на борда му няма израелски граждани.