Радев: Истинската сила на дипломацията идва преди бомбите, а не след опустошенията и жертвите
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2023 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Истинската сила на дипломацията идва преди бомбите, а не след опустошенията и жертвите Дори по време на Студената война световният мир не е излаган на подобен риск, каза президентът

/КРОСС/ „Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите", каза президентът Румен Радев по време на конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?".

„Ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството е живяло много малко, докато войните са били неизменен спътник в цялата история. Тревожен е въпросът защо след седем десетилетия на устойчив мир в Европа отново войната дойде. Дори по време на Студената война световният мир не е излаган на подобен риск", добави Радев.

По думите дори по време на Студената война е имало надграждане в областта на разоръжаването.

„Сега светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и икономическите центрове на изток, отслабването на ролята на ООН, възходът на диктаторските режими. Всичко това е част от един сложен, турбулентен преход. Силата на правото отстъпва пред правото на силата", категоричен бе Радев.


По думите му агресията на Русия срещу Украйна отприщила разпада на глобалната система за сигурност. „Надигат се национални интереси, които се опират на силата и въоръжените конфликти, като средство за постигне на цели", уточни президентът.

Той бе категоричен, че незабавно трябва да се възстанови мира в Европа и Близкия изток и да се гарантира нашата сигурност.

Радев посочи, че в началото на войната западните медии пишели постоянно, че на Русия са ѝ свършили ракетите, но това така и не станало. Сега обаче медиите на запад пишели, че въоръжението на Русия е в подем.

Президентът подчерта, че преди контранастъплението на Украйна трябвало да се седне да се преговаря, защото Русия била в шок от териториалните загуби и не била в изгодна позиция, а Киев бил в подем и имал психологическо предимство.

„Замразяването на конфликта в близост до нас, в сърцето на Европа, противоречи на националния ни интерес. Вярвам, че ще бъдат полагани усиля, но ни трябва и един устойчива външна политика, която да не е подвластна на конюнктурни виждания на партийни интереси и пристрастия. Трябва да се полагат усилия за укрепване на капацитета на българската дипломация", каза още Радев.