САЩ осъдиха отвличането от хусите в Червено море на товарен кораб с българи в екипажа
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2023 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ осъдиха отвличането от хусите в Червено море на товарен кораб с българи в екипажа

/КРОСС/ Търговският кораб "Галакси лийдър", който беше отвлечен от йеменските бунтовници хуси с помощта на хеликоптер на 19 ноември, се намира на пристанището Худейда в Йемен, предаде Ройтерс, като се позовава на собственика на танкера. На борда се намират двама българи - капитанът и първият помощник-капитан на "Галакси лийдър".

Всички връзки с кораба са били прекъснати, става ясно още от изявлението на собственика.

Съединените щати осъдиха отвличането от йеменските бунтовници хуси на товарен кораб, в чийто екипаж има и българи, предаде Ройтерс.

"Превземането на моторния кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) от хусите в Червено море е грубо нарушение на международното право", каза на брифинг вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Той призова за "незабавното освобождаване на кораба и неговия екипаж".

"Ние ще се консултираме с нашите съюзници и партньори от ООН за целесъобразността следващи стъпки", допълни цитираният говорител на Държавния департамент на САЩ.

ООН също изрази безпокойство във връзка с отвличането на товарния кораб тип автовоз. "Следим със сериозно безпокойство съобщенията", отбеляза Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Междувременно в понеделник хутите публикуваха видео как превзимат кораба.