Стефан Командарев: България стои все по-добре по отношение правенето на качествени филми
Секция: Шоубизнес
25 Ноември 2023 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Командарев: България стои все по-добре по отношение правенето на качествени филми

/КРОСС/ За него казват, че е най-успешният български режисьор за последните 10-15 години. Последният му филм - „Уроците на Блага", има голям шанс да стигне до най-престижните филмови награди в света. Това е третият му филм - българско предложение за „Оскарите".

„За да грабне членовете на Академията в Холивуд, е необходима ясно и умно организирана и финансирана кампания, която да помогне за този филм да разбере немалка част от над 10 000 членове на филмовата академия. Точно това ние правим в момента с поредица от 11 присъствени прожекции в Лос Анджелис и Лондон. С много онлайн събития, прожекции и дискусии", обясни той.

До този момент „Уроците на Блага" е спечелил 17 награди. „Този път тръгваме от много по-силни позиции. За нашия филм има страхотни ревюта във всички големи кино медии. За него доста се говори. Всичко това помага, но да не мечтаем - имаме много работа, която да свършим. Ако я свършим, както трябва - имаме добри шансове", е мнението на Командарев.

Според него можем да впечатлим света в областта на киното с истински български истории. „Които, от друга страна, се оказва, че са много разбираеми и съпоставими с подобни истории и събития, които се случват в останалите държави. Имитации на чужди модели не предизвикват интерес", поясни режисьорът.

„България стои все по-добре по отношение правенето на качествени филми. В последните години се появиха много качествени български филми. В това отношение съм оптимист - навлизат млади колеги, които създават здравословна конкуренция. Българското кино е живо и пълни залите, не само в България, но и по света", добави Командарев.

Нова телевизия, „Събуди се"