Нетаняху: Военните операции ще бъдат подновени с пълна сила
Секция: СВЯТ
27 Ноември 2023 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нетаняху: Военните операции ще бъдат подновени с пълна сила

/КРОСС/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, че Израел ще възобнови военните операции в Газа с пълна сила, след като изтече настоящото споразумение за четиридневна пауза.

Операцията беше спряна, за да се позволи размяната на израелски заложници, държани в Газа, с палестинци, държани в израелски затвори. Примирието изтича в понеделник.

Нетаняху добави, че би приветствал удължаване на примирието, ако това означава освобождаване на още 10 заложници всеки ден, както се изисква в първоначалното споразумение.

В протокол на разговора, публикуван от Белия дом, се казва, че и двамата лидери са се съгласили, че ще продължат да работят за освобождаването на всички заложници.

Хамас заяви, че иска да удължи настоящата пауза в боевете, която изтича в понеделник.

Хамас каза в изявление, че групата "се стреми да удължи примирието след края на четиридневния период, като същевременно прави сериозни опити да увеличи броя на освободените заложници, както е предвидено в споразумението за хуманитарно примирие".

Високопоставен палестински служител, запознат със съдържанието на преговорите, които се провеждат в Катар, каза също пред BBC, че Хамас е казал на посредниците, че е готов да удължи паузата с още два до четири дни и че ако бъде постигнато споразумение, потенциално ще има ще бъдат освободени още 20 до 40 израелски заложници.

Съгласно условията на настоящата пауза, която започна в петък, Хамас обеща да освободи общо 50 израелски заложници в замяна на 150 палестински затворници.

Израелското правителство все още не е отговорило на това изявление на Хамас.

По-рано обаче се каза, че паузата може да бъде удължена, ако екстремистите освобождават поне 10 израелци на ден. В същото време израелските власти продължават да твърдят, че паузата, дори и да бъде удължена, ще бъде временна и че една от целите на войната е да се унищожи Хамас.