Министър Йоловски: Над 6100 кибератаки в публичната сфера от началото на годината
Секция: Анализи
28 Ноември 2023 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Йоловски: Над 6100 кибератаки в публичната сфера от началото на годината

/КРОСС/ Изграждането на екосистема на киберсигурността в България е изключително важна тема. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски при представянето на Проект "Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите членки".

Проектът е изключително важен, смята той. Темата за споделяне на информация става все по-актуална, изтъкна министърът.


Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една монета, убеден е Йоловски.

Над 6100 киберинцидента в публичната сфера отчете той от началото на годината. Това за съжаление е новото нормално, по думите му. Ние живеем с киберинцидентите, предупреди министърът.

Темата за човешката грешка остава водеща, смята той. Александър Йоловски изтъкна, че е важно да се учим от грешките си. След началото на войната в Украйна има ръст на DDOS атаките. Според него, за да се предпазим от атаки, е нужно да се инвестира в обучение.

Основната цел на проекта е развитието на Националния координационен център у нас и на активна и ангажирана българска екосистема за киберсигурност с много партньори в публичния и частния сектор, както и в академичните среди. Предвижда се и създаването на успешна програма за финансова подкрепа на трети страни, която ще подпомогне малки и средни предприятия в усвояването на най-съвременни решения за киберсигурност и не на последно място - на добре таргетиран и успешно изпълнен план за комуникация и разпространение, който гарантира устойчивостта на резултатите от проекта.

Проектът предвижда изграждането на капацитет за знания и иновации на национално, регионално и местно ниво. NCC BG ще си сътрудничи с други държави членки като част от мрежата от националните координационни центрове, като същевременно ще комуникира тясно с Европейския център за промишлена, технологична и изследователска компетентност в областта на киберсигурността (ECCC) за съвместно разработване на политики. NCC BG ще насърчава и улеснява сътрудничеството между публичния, частния и академичния сектор чрез изграждане на българската национална екосистема за киберсигурност.