Атанас Славов: Целите на конституционната реформа са независим съд, независима прокуратура
Секция: Коментари
29 Ноември 2023 06:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Славов: Целите на конституционната реформа са независим съд, независима прокуратура

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Още от деня" по БНТ Атанас Славов, каза че днес на заседанието на Комисията продължава, обсъждат се различни текстове. „Дискусията е интензивна по конкретни текстове с много ясни предложения, с критики, но и с подкрепа за част от предложените промени. В рамките на следващия месец-месец и половина ще видим един приключил процес на конституционна реформа".

Всеки текст за промяна на Конституцията има възможност да се сезира КС и да се иска неговото обявяване за противоконституционност, именно затова КС направи проверка, обясни Славов. „Аз съм убеден, че така предложениете текстове са в правомощията на обикновено НС и могат да бъдат извършени. Между гласуванията ще бъдат нанесени корекции, ще има вслушване в критиките, например по отношение разделянето на ВСС.Не трябва да имаме възстановяване на сегашния формат на Пленум на ВСС, който видяхме обрасна с нови и нови правомощия и измества акцента от независимостта на съдиите и прокурорите към разпределяне на някакви порци на финансиране. Не това е смисълът на тези висши органи на съдебната власт".

Целите на конституционната реформа са независим съд, независима прокуратура,но и отчетна прокуратура и най-вече ефективно правосъдие, заяви Славов. „Прокуратурата да не се занимава с несвойствени работи като започнем от цените на яйцата, цените на елхите и разни други неща, а да се фокусира върху наказателното правосъдие".

ВСС е разделен, но вътре има значително политическо влияние чрез парламентарната квота, а ние сме предложили във ВСС да има 8 съдии избрани от съда, а само 5 от парламента, т.е. редуцираме влиянието на политическата квота, допълни Славов. „И когато редуцираме това политбюро на съдебната власт тогава съдиите ще са независими и отговорни".

Ако приключат конституционните промени до края на декември, следващите 2-3 месеца ще са посветени на Закона в съдебната власт, за да бъдат промените развити на законово ниво и след това да направим изборите за нов ВСС и нов Прокурорски съвет, и след това вече за главен прокурор, обясни Славов.

Няма да има възможност главният прокурор за директно политическо влияние, категоричен е Славов. „Целта е ясна - това политическо влияние да бъде елиминирано и да се носи ясна отговорност. Относно избора на съдия Талева за разследващ главния прокурор - законът трябва да предвиди обгщата рамка, а ВСС трябва да уреди как този разследващ прокурор да стъпи в длъжност, как да осъществява функциите си и т.н. Отговорността трябва да се носи така, както е разписана".

Аз оспорих избора на господин Сарафов пред ВАС и ВАС каза министърът на правосъдието няма право да оспори този избор, обясни Славов. „Аз не съм съгласен с това произнасяне, но това е правната действителност в България".

За мен е важно институциите, в т.ч. прокуратурата да вършат своята работа компетентно и отговорно и да няма скандали, заяви още Славов.

Относно служебните правителства и властта на президента, Славов каза: „Още в първата политическа програма на „Да, България" беше записана реформа на служебните правителства, това е 2017 г. В нашия проект за промени в Конституцията също бяхме предложили формула - предложихме правителствата в оставка да изпълняват функциите на служебни правителства. Накрая беше предложен друг модел. Считам, че трябва да се намери един балансиран подход. Трябва да има някакъв лимит за това кой може да е служебен премиер. От една страна да има задължителна консултация с парламентарните групи преди да се пристъпи към формиране на служебните правителства. И президентът да има възможността да избира между лица, които са заемали висши длъжности. Това ще е нашето компромисно решение".

За да се случи конституционната реформа е нужно мнозинство от 160 гласа, а в момента се търсят допирни точки и досега изглежда като да се намират тези допирни точки, заяви Славов. „Има нещо от което за не бих отстъпил и това е квотното разпределение във ВСС - 8 члена от съдиите, 5 от парламента и двамата председателя на двете върховни съдилища. И оттам не можем да отстъпим."

Една от темите, които доведоха до тази форма на партньорско управление, бяха промените в Конституцията, така че ако нямаме съгласие за тези промени, има голяма степен на вероятност това да има отражение върху стабилността на правителството, в заключение каза Славов. „Надявам се, че сме достатъчно зрели и няма да допуснем да се случи отново провал".