Дипломатически скандал между британския премиер Риши Сунак и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис
Секция: СВЯТ
02 Декември 2023 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дипломатически скандал между британския премиер Риши Сунак и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис

/КРОСС/ Драматичен дипломатически скандал се разигра между британския премиер Риши Сунак и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис през изминалата седмица. Той доведе и до отмяна на планирана среща на двамата премиери в Лондон.

Причината за спора са произведения на изкуството - скулптури и фризове от Античността в Партенона в Лондон.

Сунак отмени срещата си с Мицотакис, тъй като смята, че обещанието да не се обсъжда публично скулптурите на Партенона е нарушено. Ден преди срещата гръцкият премиер каза в интервю пред Би Би Си, че иска артефактите, известни още като мраморите Елгин, които са 17 статуи, както и 75 метра от оригиналния 160-метров фриз, да бъдат върнати от Британския музей в Гърция.

Храмът Партенон е построен през V в. пр.н.е. на Акропола в чест на Атина - богинята - покровителка на града Атина.

В началото на XIX в. по нареждане на британския посланик в Османската империя лорд Елджин работници свалят цели фризове от паметника. Официалната позиция на британците е, че голяма част от фризовете и статуите са били "спасени" от развалините около Партенона и не всички от тях са били изрязани.

Елджин продава мраморите на британското правителство, което през 1817 г. ги предава на Британския музей, където те остават един от най-ценните експонати.

Атина смята, че скулптурите са били откраднати, като доказателство за твърденията си те посочват и кореспонденцията на шотландския лорд с италианския художник Джовани Батиста Лусиери, на който е било поверено набавянето на античните предмети през 1801 г.

През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон, като за целта построи и специален музей в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните връзки, но анализатори посочват, че никога не са ескалирали до такава степен.