Калин Стоянов: Очаквам Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Декември 2023 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калин Стоянов: Очаквам Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген

/КРОСС/ Вътрешният министър Калин Стоянов очаква Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген. Повод за неговия оптимизъм е докладът от третата международна мисия, проверила страната ни. Той отчита, че мигрантският натиск през балканския маршрут е намалял с близо 25% в сравнение с миналата година.

Докладът на мисията ще бъде представен на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на 5 декември и вече е изпратен до всички вътрешни министри на страните от Евросъюза.

Експертите от третата международна мисия по Шенген са били в страната ни от 22 до 24 ноември. Проверката е по инициатива на Нидерландия и този път Хага е изпратила свой експерт в мисията, заедно с Австрия, Германия и Испания, която председателства Евросъюза до края на годината.

"Заключението на комисията е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген. В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт - представител, който беше част от екипа проверяващи", каза Калин Стоянов.

Това, че експерти от Нидерландия и Австрия участват в тази мисия и застават зад този доклад, според него означава, че това е поредната положителна индикация, че ние сме в правилната посока и има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция.

В мисията по проверката са участвали още експерти от Фронтекс, Европейската комисия и Агенцията на Евросъюза за основните права. По техни данни от началото на годината опитите за преминаване на границата ни с Турция са над 176 хиляди, което е близо 10% повече от миналата година. Успелите да преминат обаче били значително по-малко.

"И ако преди сме имали на денонощие по около 1500 опита за незаконно преминаване, в момента те са, последните дни са около 100 - 150 до 200 максимум, като има дни в които са и под 100", посочи вътрешният министър.

В доклада се отбелязва още, че страната ни е засилила усилията си в борбата с каналджийството, както и ефективно прилага мерки в областите, където има повишен корупционен риск.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"