Гл. комисар Александър Джартов: В момента в МВР се прави анализ след снежното бедствие в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2023 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гл. комисар Александър Джартов: В момента в МВР се прави анализ след снежното бедствие в страната

/КРОСС/ Силният снеговалеж миналата седмица засегна голяма част от територията на страната. Имаше няколко по-специфични ситуации. В един от тях се наложи няколко часа да бъде търсен автобус край Балчик с 25 пътници. Успяха да ги намерят и евакуират - това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН.

Той каза още, че сложна е била операцията и за осигуряване на проходимост на пътя от Търговище към Разград, където е имало закъсали много автомобили - над 30, както и един автобус.

Джартов посочи, че в момента в министерството се прави анализ на ситуацията:

"След такова събитие се опитваме да намерим и добрите неща, които сме направили и там, където бихме могли да си подобрим дейността. Със сигурност превантивната дейност е изключително важна. Някои от нещата, които биха могли да се направят са като затваряне на пътища да могат да бъдат почистени предварително, след което да бъдят отваряни за гражданите. Когато навлязат на места, където особено има предпоставки за преспи, тогава е изключително трудно, включително и за снегопочистващата техника."

Главният комисар обърна внимание и на факта, че в много от случаите автомобилите не са подготвени за зимни условия. По-добре е да не се предприема пътуване при такива условия, освен ако не е крайно наложително, посъветва отново той.

Александър Джартов подчерта, че в началото на следващата година системата за ранно предупреждение BG-ALERT трябва да влезе в експлоатация:

"Това, което е създадено като регламент и възможност за използване на тази система е регламентирано в Закона за защита при бедствия, т.е. министри, областни управители и кметове биха могли да разпоредят използването на тази система, защото тя е допълнение към сиренната система."