Министър Богданов: България и Япония отварят нова страница в двустранните си отношения
Секция: ИКОНОМИКА
06 Декември 2023 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Богданов: България и Япония отварят нова страница в двустранните си отношения Икономическият министър обсъди с японския си колега сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията и IT сектора

/КРОСС/ Нови ключови приоритети, които да бъдат развивани между България и Япония през следващите години, обсъдиха по време на среща в Токио министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и японският му колега министърът на икономиката, търговията и индустрията Нишимура Ясутоши. „Тези 50 години сътрудничество между „ЕлБи Булгарикум" и „Мейджи" са доказали, че отношенията между държавите ни са на много високо ниво - ние си поставяме още по-големи цели и вече гледаме напред към следващите 50 години, през които ключови сектори за съвместни дейности трябва да бъдат иновациите, дигитализацията и информационните и комуникационни технологии", заяви Богданов на срещата в японското министерство.

Пред японския си колега той подчерта, че България се превръща в хъб за иновации в Европа, където вече имаме проекти на световно ниво, свързани с развойни центрове, роботи, супер компютри и сателитни констелации. „Търсим възможности за коопериране с японски компании точно в тези области", обяви Богданов.
Двамата обсъдиха още национални и регионални проекти, свързани с инфраструктура, ядрена енергетика и възобновяеми енергийни източници, към които японските компании проявяват интерес. „България има важна роля за развитието на ключови проекти за региона", посочи Богданов. Той отправи покана към министър Ясутоши и Японската бизнес федерацията Кейданрен да посетят България и да се запознаят на място с възможностите за инвестиране.

По време на визитата си в страната на изгряващото слънце министър Богданов посети и Японския институт RIKEN, който през септември подписа Меморандум за сътрудничество с българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). С ръководството на японския институт бяха набелязани възможности за сътрудничество и обмен между български и японски учени, както и на студенти от двете държави.

В рамките на работното си посещение в Япония министърът на икономиката и индустрията проведе среща и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) - Нобумицу Хаяши. Двамата разговаряха за възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти у нас. „Страната ни е връзката между държавите от Европейския Съюз и Азия", изтъкна Богданов. От своя страна Нобумицу Хаяши заяви, че оценява високо възможностите за инвестиции у нас, които ще допринесат за постигане на свързаност в региона. По неговите думи японският бизнес може да има водеща роля в развитието на важни проекти както на регионално, така и на национално ниво. По време на срещата бяха дискутирани и общи партньорства в развитието на индустриалните зони в България.

През първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Япония е на стойност 234.2 млн. щ.д. За този период българският износ бележи увеличение от 18.4% и възлиза на 71.8 млн. щ.д.