Христина Христова: Настоящият бюджет няма друг вариант
Секция: Интервюта
07 Декември 2023 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христина Христова: Настоящият бюджет няма друг вариант Трябва да се изпълнят социални разходи, заложени по закон, каза тя

/КРОСС/ Правенето на настоящия бюджет нямаше друг вариант, тъй като трябва да се изпълнят социални разходи, заложени по закон. Разходите за пенсии се увеличиха, защото се спазва швейцарското правило. Разходите за минималната работна заплата също да големи, тъй като тя бе увеличена. Направи се и реформа в системата за социално подпомагане, което отдавна се изисква от България. Това каза бившият социален министър Христина Христова в студиото на „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Христова обясни как стои въпросът с майчинството, болничните и пенсиите. Тя коментира, че един от дебатите ще бъде майчинството, което може да стане 933 лв. с увеличението на минималната работна заплата. Христова посочи, че парите за пенсии през миналата година са били 19 млрд. лв., а сега е близо 22 млрд. лв. Тя допълни, че с увеличението на осигурителния праг ще се увеличи осигурителната тежест на работодателите и ще увеличи разполагаемия доход на служителите.

Липсват политики, които да се проведат през бюджета, смята бившият социален министър.