Иван Таков: БСП не е спасителен пояс за вътрешнокоалиционни драми
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2023 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Таков: БСП не е спасителен пояс за вътрешнокоалиционни драми Трябва да проверим дали са верни твърденията на кмета Терзиев, че има риск от загуба на 240 милиона лева по ОП "Околна среда" във връзка с водните цикли в София, каза лидерът на БСП - София

/КРОСС/ БСП не е спасителен пояс за вътрешнокоалиционни драми. Това заяви Иван Таков, лидер на БСП - София и на групата на социалистите в СОС. Той направи коментара по повод невъзможността да бъде избран председател на Столичния общински съвет и в днешното четвърто заседание. "Ние сме сериозна партия. Работим по политики и отстояваме предложенията, които даваме на гражданите по време на предизборната кампания", поясни той.

Иван Таков обвини съветниците от политическата група на ГЕРБ, че не мислят как да заработи СОС, а търсят начин да продължат техния порочен модел, който 18 години налагаха в Сполична община. "Ние работим много по-разумно и рационално, отбеляза той. - За съжаление, най-голямата политическа група в СОС загуби още една ценна седмица на столичани, през която не направи нищо за справяне с блокажа за избор на председател. Вместо да решаваме проблемите на града и на хората, сега тепърва ще започваме разговори по политики и приоритети. Още повече, че ние вече ясно заявихме нашите по време на първата ни среща преди по-малко от две седмици".

Председателят на БСП - София изрази разочарование от липсата на официален отговор от страна на кмета Васил Терзиев на двете писма, които преди седмица от групата на социалистите му изпратиха. Едното беше с настояване столичният градоначалник да се разпореди да бъде изготвен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община към момента и да бъде направена проверка на текущото състояние и изпълнението на инвестиционните обекти в Столична община. Искането им в другото беше за изслушване на ръководствата на "ЕРМ Запад", на почистващите фирми, на "Топлофикация - София", на дирекция "Зелени системи" и "Софийска вода" ЕАД. Социалистите настояваха те да отговорят на въпроси, свързани с проблемите, които имаха, по време на първия по-сериозен снеговалеж в София, както и за готовността им да посрещнат нови предизвикателства на зимата.

"Нямаме отговор на тези наши писма, защото не били стигнали до кмета. А след някой и друг ден, като навали 10 см сняг в София, пак ще има хаос и ще се чудят какво се е случило, коментира Иван Таков. - Днес чухме настояването на кмета още в началото на идната седмица да има нова сесия на СОС, защото щели да изпуснат едни пари - 240 милиона лева по ОП "Околна среда" във връзка с водните цикли в София. Ние от медиите научихме, че съществува такъв риск, въпреки че имаме писмо, с което искаме информация точно по този въпрос. Затова днес настояхме следващото заседание на СОС да бъде на 18-ти декември. Така ще можем да проверим чрез съответната документация и в детайли дали твърденията на кмета са верни. Ако наистина съществува риск от загуба на средства и намерим разбиране относно работата в Столичния общински съвет, ние ще подкрепим доклад, свързан с разплащането по програма "Околна среда" във връзка с водните цикли в София".

Станислав Младенов, общински съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България", предложи Столична община да изиска от Дирекция "Държавни помощи" към Министерство на финансите становище с ясно разписан график на проектите и със сроковете, в които трябва да бъдат извършени разплащанията по тях. "Това е един добър начин всички ние да се запознаем с цялата тази информация и да работим така, че да предотвратим подобни ситуации и рискове от загуба на средства по европейските програми, коментира той. - Мисля, че такава справка е редно и може да бъде изготвена в много кратки срокове от Министерство на финансите. По този начин ще подпомогнем процеса на взимане на мотивирани решения от страна на всички политически сили в СОС".

Лидерът на столичните социалисти Иван Таков коментира и възможността за избор на ротационен председател на СОС. "Ако искат и Столична община да изглежда като Сглобката на национално ниво, тогава нека да си изберат председател на ротационен принцип, каза той. - Според мен, този вариант не е работещ за СОС. Досега няма такова конкретно предложение и не сме го обсъждали в нашата група. Зад председателя на СОС трябва да има ясно мнозинство, което да е базирано на политики, идеи и приоритети. Всичко останало би изглеждало като задкулисна договорка. Работа с плаващи мнозинства означават изключително тежък и труден мандат на СОС, който няма да е от полза за София и гражданите".