Лекар: Към момента случаите на грип са сравнително малко
Секция: Здраве
08 Декември 2023 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекар: Към момента случаите на грип са сравнително малко

/КРОСС/ С настъпването на студените месеци се увеличава броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Случаите на грип са сравнително малко, но има бум при респираторните аденовируси и пневмониите. В София няма чак такъв бум за сметка на други градове в страната.

През последната седмица са регистрирани 546 случая на варицела, което е със 141 души повече от предходната седмица, показват данните, публикувани днес от Националния център по заразни и паразитни болести.

От началото на годината в страната са регистрирани 29116 случая на рарицела. За същия период през изминалата година са регистрирани 22256 случая. Което означава 6860 души повече.

"Увеличава бройката на пациенти с респираторни заболявания. Имахме няколко случая на варицела. Покачва се броят на хората със симптоми като температура, главоболие, хрема, болки в гърлото. Що се отнася до варицелата и скарлатината, това са инфекциозни заболявания, които нямат сезонност. Ръстът им се дължи на тръгването на детска градина и на училище на децата най-вече", обясни Гергана Николова - личен лекар.

Тя призова хората да се ваксинират за грип, особено ако попадат в рисковите групи - с хронични заболявания, преживели инфаркт или над 65-годишна възраст.

"Сега е удачно време за ваксина. Не е подходящо пациентите да чакат за поставяне на ваксината до януари, когато се очакват епидемични нива на грипа, защото организмът няма време да си изгради антитела след поставянето на ваксината", посочи още д-р Николова.

Източник: БНТ, „Сутрешен блок”