Изключеният от „Възраждане“ Николай Дренчев остава в парламента като независим депутат
Секция: ПОЛИТИКА
12 Февруари 2024 19:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изключеният от „Възраждане“ Николай Дренчев остава в парламента като независим депутат

/КРОСС/ Народният представител Николай Дренчев остава в парламента като независими депутат. Това обяви той в Ловеч. Дренчев, заедно с Иво Русчев и Александър Арангелов бяха изключени от парламентарната група на „Възраждане" миналия петък.

По думите на Дренчев Русчев и Арангелов също ще останат като независими депутати в парламента.

„Решението ми да остана в парламента беше повлияно най-вече от огромната подкрепа, която получих от много хора - от кметове на общини в областта, от кабинетите на министри, с които сме работили по неща във връзка с областта, от много членове на „Възраждане", симпатизанти на партията и от хора, които не са харесвали „Възраждане", каза депутатът.

„Имам възможности да довърша това, което започнах за региона, защото аз правех много неща за областта, а истински големите и хубавите работи се случват само, когато се работят без политическо противопоставяне. Има неща, които са експертни, които са технократски, които са въпрос на балансиране между интереси, но не е от политически интереси, а именно от интересите на обществото", добави депутатът. Той каза още, че е отдаден на каузата „Възраждане", на идеите, на идеалите, на това, което е прокламирано.

Дренчев се надява в близко бъдеще, първо - да стане ясно какво точно е станало в Столичния общински съвет и второ - чрез думите и чрез делата си най-вече да докаже, че не е бил купен, че не е бил предател и не се е излъгал в доверието на тези общински съветници, които е предложил да влязат на избираеми места в листата на „Възраждане" в София.

Според Дренчев общинските съветници, поне на теория, няма как да са изключени от „Възраждане", защото процедурата по устав не е такава. „Друг е проблемът, че очевидно и националното, и софийското ръководство не познава устава на собствената си партия. Аз също не съм изключен, за да бъда изключен, трябва да се свика конгрес. Разбира се, ако подам жалба в съда, всички тези действия, които са предприети или които даже не са предприети, а просто е казано, че ще се предприемат спрямо мен и общинските съветници, ще бъдат заличени от съда, но това е безсмислена процедура. Аз считам, че в политиката, както и в любовта, ако не си харесан, просто трябва да се обърнеш и да продължиш напред. Точно това мисля да направя аз", заяви Николай Дренчев.

Той добави още, че няма да подават молби за напускане, а ще очакват да бъдат изключени, което ще стане в някакъв период от време.

По отношение на това дали ще бъде опозиция на управлението или ще го подкрепя, Дренчев каза, че „сглобката няма нужда от подкрепяне, тъй като имат колосално мнозинство, а от опозиция. Мисля да бъда конструктивна опозиция. Хората, с които се срещам в парламента, в общинския съвет и с кметовете в областта, които са от различни политически сили, те може да са наши опоненти на идеологическо ниво, но те не са наши врагове. Не мога да вляза при тях с думите: „Вие сте отрепки, вие сте утайки". Това беше за мен крайно неприятно, докато бях част от „Възраждане" и се радвам, че сега мога да вляза при тях без тази тежест, която съм носил до този момент.

Николай Дренчев каза още, че неговият брат Димо Дренчев, който също и народен представител от „Възраждане", няма да напуска партията и парламента, но не изключва върху него да се окаже натиск и да бъде принуден да го направи. Така групата на партията ще остане с още един човек по-малко. "Пеевски не можа да направи ДПС трета политическа сила, но Костадин Костадинов го направи", заяви още Дренчев.

Източник: БТА