Общини от цялата страна отбелязват Седмицата на брака у нас
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Февруари 2024 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Общини от цялата страна отбелязват Седмицата на брака у нас Отличена е двойката рекордьори в Кнежа - семейство Връбнишки, с техните 68 години брак

/КРОСС/ Близо 20 общини се включиха с подкрепа на семействата по повод на международната инициатива.Честването за 13-та година на Седмицата на брака срещна широка обществена подкрепа от близо 20 кмета в столицата и страната. Освен, че отправиха поздравления кметовете на Русе, Варна, Трявна, Пловдив, районите Красно село и Кремиковци в столицата лично бракосъчетаха млади двойки. Други кметове подкрепиха със специални събития семействата с дългогодишен брак и многодетните двойки.

Кметът на община Кнежа поздрави дългогодишните семейства, които празнуват златна и диамантена сватба тази година, като всяка двойка получи медал и плакат. Семейство Връбнишки бяха отличено като рекордьори със своите 68 години брак.

Общината на Горна Оряховица подкрепи отдели средства от бюджета в подкрепа на многодетните семейства. Кметовете на столичните райони Изгрев, Нови Искър и Красно село поздравиха многодетни семейства и такива с дългогодишен брак на тяхна територия.

Среща на две поколения вдъхнови младите хора на район Банкя в столицата, където семейство Райнови, сключили с над 56 годишен брак, споделиха своя път и тайната на дълготрайната любов, като отговориха на въпросите на младежи от клуб „Заедно можем всичко". Срещата бе осъществена с подкрепата на кмета, на която той отправи поздравителен адрес и подари на семейство Райнови кошница с плодове.

В Монтана, Трявна, Кнежа и район Нови Искър бяха отличени дългогодишни служители, бракосъчетали най-много двойки.

И тази година община Русе се включи с конкурс, на който ще награди три от двойките с най-забавна семейна снимка. На 14-ти кметът лично ще бракосъчетае младоженци и ще почете най-възрастната женена двойка в града.

Община Трявна е изработила голяма пейка под формата на сърце в центъра на града. В музея Славейкова къща жителите на града ще могат да оставят в любовна ракла послание до любим човек. Освен, че ще бракосъчетава двойки през цялата седмица, на Деня на влюбените кмета ще награди дългогодишен служител в Тържествената зала.

Кметовете на Варна, Стара Загора, Благоевград, Пазарджик, Провадия и други градове, както и на столичните райони Изгрев и Възраждане също подкрепиха инициативата.

Изследванията на социалната наука през последните 40 години сочат, че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота.

Седмицата на брака се провежда ежегодно, по същото време, в 30 страни по света, от 7 до 14 февруари. Нейната цел е превантивна - от една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си. Събитията по повод инициативата у нас могат да се проследят на brak.bg.