Денков: Никога не са поемани ангажименти за изпращане на български войници в Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Февруари 2024 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Денков: Никога не са поемани ангажименти за изпращане на български войници в Украйна Премиерът и военният министър отговарят на въпроси на депутати

/КРОСС/ След визитата на българска делегация в Украйна депутатите изслушват Николай Денков и военния министър Тодор Тагарев в пленарната зала. От БСП настояват министър-председателят да разясни заявката си в Киев за сключване на двустранното споразумение за сигурност с Украйна и дали това означава страната ни да изпрати войска на фронта.

„България е поела ангажимент в съответствие с решение на Народното събрание в програми на НАТО да обучава украински военнослужещи. Сред тези програми са обучение на английски език, без въоръжение. Военнослужещи, обучаващи се с въоръжение в България, няма", каза министър Тагарев.

Премиерът пък бе категоричен, че „никога и по никакъв повод не е обсъждано и не са поемани ангажименти за изпращане на български войници в Украйна".

На въпрос дали страната ни е обещала да изпрати съюзнически войски на мисия в Молдова, Денков каза, че никой не може да изпрати войници там без решение на Народното събрание.