Путин: Русия ще направи всичко възможно за край на конфликта, но и да изпълни задачите си в Украйна (Обновена)
Секция: Русия
29 Февруари 2024 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Русия ще направи всичко възможно за край на конфликта, но и да изпълни задачите си в Украйна (Обновена)

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин прави годишното си обръщение към двете камари на руския парламент.

В изявлението си той заяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да сложи край на конфликта и да осъществи задачите на "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната в Украйна.

Ето какво каза още руският президент Владимир Путин:

- Не Русия започна войната в Донбас, но ще я завърши. Ще направим всичко, за да я прекратим, да изкореним нацизма, да изпълним всички задачи на специалната операция, да защитим суверенитета и сигурността на нашите граждани.

- Стратегическите ядрени сили на Русия са в състояние на пълна готовност. Хиперзвуковият ударен комплекс с морско базиране "Циркон" вече беше използван в бойни действия и тази система вече е на въоръжение, каза Путин. Освен това комплексът "Сармат" е доставен на войските: "Скоро ще го демонстрираме". Работата по нови оръжия в Русия ще продължи, скоро ще се чуе и за тях.

- Съединените щати се опитват да въвлекат Русия в преговори при техните собствени условия; това е демагогия, която е от полза за американските политици преди президентските избори. Наред с други неща се чуха изявленията за предполагаемите планове на Русия да разположи ядрени оръжия в космоса са направени с тази цел. Западът се опитва да въвлече Русия в надпревара във въоръжаването, за да повтори трика със СССР от 80-те години. Необходимо е да се изгради ефективна икономика на въоръжените сили и да се укрепят групировките в западно направление, за да се избегнат рисковете, свързани с разширяването на НАТО на изток.

- Западът продължава да лъже, като сега казва, че Русия уж щяла да нападне Европа, ама това е глупост. Спомняме си съдбата на онези, които изпратиха свои контингенти на територията на нашата страна, а сега последствията за интервентите ще бъдат много по-трагични. Всичко, което Западът измисля, реално заплашва с конфликт с използване на ядрени оръжия и по този начин с унищожаване на цивилизацията.

- Западът не възприема случващото се в Украйна - смята, че това са "някакви анимационни филми".

- Западът реже клона, на който седи от десетилетия, като дискредитира собствените си валути и банкова система. Русия ще гради нова глобална финансова архитектура с напреднала технологична основа, свободна от политическа намеса. Русия се стреми да обедини световното мнозинство в ситуация, в която се променя структурата на икономическия пазар и се разрушават обичайните монополи и стереотипи. Русия, заедно с приятелски държави, възнамерява да изгради сигурни и независими логистични коридори и финансова система.

- Необходимо е да се започне разговор по същество за формирането на нова схема за сигурност в Евразия и ние сме готови за това. Никакъв траен световен ред не е възможен без суверенна силна Русия.

- Стартираме проекта "Семейство". Основната цел на семейството е раждането и възпитанието на деца, което означава продължаване на цялата многонационална нация. Голямото семейство с много деца трябва да се превърне в норма. В хоризонта на следващите шест години трябва да постигнем стабилно увеличаване на раждаемостта Русия е била и остава крепост на традиционните ценности, нашият избор се споделя от мнозинството хора по света.

- Средната продължителност на живота в Русия вече е 73 години. До 2030 г. тя трябва да достигне 78 години, а след това - над 80 години. През следващите шест години ще бъдат отпуснати повече от трилион рубли за изграждане, ремонт и оборудване на здравни заведения. Без никакъв "екстремизъм" значително намалихме консумацията на алкохол, особено на твърд алкохол. Ще има данъчни облекчения за тези, които редовно преминават медицински прегледи и покриват нормите на ГТО (Готов за труд и отбрана).