Синдромът на внезапната детска смърт - изследователи все още търсят причината
Секция: Здраве
29 Февруари 2024 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Синдромът на внезапната детска смърт - изследователи все още търсят причината Синдромът на внезапна смърт сред децата засяга почти 400 семейства в САЩ годишно

/КРОСС/ Синдромът на внезапна детска смърт (СВДС) е необяснима смърт, обикновено по време на сън. Voice of America (VOA) ни среща със семейство Беган, едно от многото, борещи се с необяснимата загуба на детето си.

"Дъщеря ми Роузи почина на двегодишна възраст. Тя беше изпълнено с живот и много щастливо момиченце. Обичаше да бъде около семейството си. Искам да кажа, че тя беше нашият свят, сякаш целият ни живот се въртеше около нея", споделят родителите на момиченцето.

За съжаление една обикновена семейна вечер, завършва с трагедия, след като откриват безжизненото тяло на Роузи рано на следващата сутрин.

Бащата разказва, че по някаква причина е влязъл в стаята на детето си и е забелязала, че то е неподвижно. "Сложих ръка на гърба й. Забелязах, че тя не реагира и веднага отидохме в болницата. Въпреки че спешно я откараха в болницата, лекарите не можаха да установят причината за внезапната смърт на Роузи", споделя още той.

Оказва се, че съдебният лекар се се свързал със семейството след два дни и открита причина за смъртта на момиченцето не е имало. Семейство Беган продължи да търси отговори. Улика дойде от скорошно проучване на Нюйоркския университет, в което Бегън се съгласи да участва. Изследователите разгледаха внимателно записите от камерата на спалнята на Роузи и няколко други деца, разкривайки потенциална причина за преждевременната им смърт.

"Видяхме, че гърчовете са кратки. Те бяха по-малко от минута", споделя Лара Гулд, ръководител на изследването в Нюйоркския университет.

Лара Гулд е загубила собствената си дъщеря от същото медицинско състояние на 15 месеца.

Резултатите от това изследване могат да допринесат за потенциално предотвратяване на подобни трагедии.

"Можем да изследваме проби от аутопсията, за да идентифицираме какво е различното при тези деца. Тогава може да използваме това, за да разберем какви са рисковите фактори. Тези видеозаписи от камери, които успяхме да съберем са доказателство за сглобяването на тази история", казва още експертът.

С нарастващото разпространение на видеокамери в детските спални има проблясък надежда, че истинските причини за тези необясними смъртни случаи може в крайна сметка да излязат наяве.

Източник: Voice of America (VOA)