Пламен Димитров: На пазара на труда е силно тревожно
Секция: Анализи
30 Март 2024 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Димитров: На пазара на труда е силно тревожно По думите му вече намалява покупателната способност

/КРОСС/ „Смятам, че е подходящ и ще намери начин да сглоби служебно правителство. Членове на синдикатите не са търсени за това правителство" - това заяви в „Събуди се" президентът на КНСБ Пламен Димитров по адрес на Димитър Главчев, който беше определен от президента за служебен премиер.

По думите му назрява отчаяние във въгледобивния сектор. „Депутатите, за съжаление, през последните седмици се възползваха политически от дефицита във Фонда за сигурност енергийната система", заяви Димитров. Той открои като проблемна тема и частичната либерализация на пазара на електроенергия от 1 юли.

„Домакинствата не би трябвало да усетят ръст на цената, съгласно законодателната рамка, единствено ръстът, който ще дойде от премахването на нощната енергия. Увеличение ще има - предстои да видим с колко", заяви Димитров.

Той даде ниска оценка на министър Шалапатова, тъй като на пазара на труда е „силно тревожно". „През последните 12 месеца, в частност във въгледобива, не беше направено нищо", каза президентът на КНСБ. Той допълни, че вече намалява покупателната способност на хората. Все още незаети на пазара на труда остават около 200 000 работни места.

Според Димитров не пречи служебният кабинет да взима решения за разрешаване на кризата в сектора на въгледобива. „Трябва водещите партии да участват в този процес, нужна е програма за хората, които вече се освобождават", заяви Димитров.