„Софиямед“ разкри ново Отделение по инвазивна гастроентерология
Секция: Здраве
03 Април 2024 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Софиямед“ разкри ново Отделение по инвазивна гастроентерология  Разполага с последно поколение апаратура

/КРОСС/ УМБАЛ „Софиямед" разкри ново Отделение по Инвазивна гастроентерология към Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология, оглавявана от известния проф. Константин Чернев. То ще разшири достъпа на пациенти от София и страната до съвременно и комплексно лечение, предвид увеличаващия се брой на търсещите помощ за своите гастроентерологични заболявания.

Новата структура се ръководи от д-р Иван Тишков - утвърден специалист с над 10 годишен опит, интереси и висока експертиза в областта на интервенционалната гастроентерология, превенцията и ранното откриване на онкологични заболявания. Д-р Тишков извършва рутинно горна и долна ендоскопия, ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ) и всички свързани с тях терапевтични процедури. Има значителен опит и в областта на абдоминалната ехография, извършва перкутанни интервенции под ултразвуков и рентгенов контрол.

Основнен фокус на лечение в Отделението са: профилактиката и ранното откриване на онкологични заболявания, лечение на хронични чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит, провеждането на високоспециализирани ендоскопски процедури - премахване на полипи и ранни неопластични промени от дебело черво и стомах, инвазивни процедури на жлъчните пътища и панкреаса (ЕРХПГ), ендоскопски ултразвук (ехо-ендоскопия) с всички терапевтични и диагностични възможностти на методиката, поставяне на стентове на хранопровода, биопсия с хистологична верификация на солидни и метастатични тумори - под ехографски и ехо-ендоскопски способ и др.

„Екипът ни ще се състои от млади, енергични и компетентни лекари с амбиция за създаване на звено с персонално и професионално отношение към всеки отделен пациент, осигуряване на съвременна диагностика и лечение, отговарящи на най-високите международни стандарти", коментира д-р Тишков.

Отделението по инвазивна гастроентерология разполага с 28 легла, разположени в 12 модерно обзаведени стаи, като предстои откриване и на две самостоятелни ВИП стаи. За удобство на пациентите и персонала е обособен интервенционален сектор, състоящ се от три напълно оборудвани ендоскопски зали, стая за събуждане и мониториране на пациенти, отделно обособени помещения за дезинфекция и съхранение на ендоскопската апаратура.

За да бъде осигурен висок стандарт на лечение и диагностика, Отделението разполага с ново поколение ендоскопски видео системи Olympus модел EVIS X1 и EXERA III с 4К и HD резолюция на образа, ултразвукова система от експертен клас с възможност за ехо-ендоскопия Arietta 750, както и последно поколение мобилно рентгеново С-рамо, Siemens Healthineers Cios Select и др.

„Новото Отделение по инвазивна гастроентерология предлага и модерна апаратура за осъществяване на ендоскопски ултразвук (ЕУЗ) - относително нов метод комбиниращ ехографски и ендоскопски образ. Той позволява диагностика и лечение на заболявания на гастроинтестиналния тракт с възможности за прецизиране на болестните процеси и провеждане на биопсия под ехографски контрол. Важно предимство на методиката е възможността за определяне на стадия на злокачественото заболяване или т.нар. „стадиране"", коментира д-р Ирина Боева, специалист с опит в провеждането на процедурата, част от екипа на новото отделение. През последните години тя се развива в ранното диагностициране и проследяване на всички панкреатични заболявания чрез ендоскопски ултразвук.

Час за консултативен преглед при лекар от отделението по Инвазивна гастроентерология може да се запише на тел. 02 465 00 00 или +359895 555 736