Василев: Надявам се акцията в Агенция "Митници" да не е за сплашване на директора
Секция: Интервюта
03 Април 2024 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Василев: Надявам се акцията в Агенция "Митници" да не е за сплашване на директора

/КРОСС/ Премиерът Николай Денков и аз не бяхме информирани за акцията в Агенция „Митници". Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти след днешното заседание в Министерския съвет. И допълни, че от ДАНС по принцип са задължени да информират министър-председателя.

„Силно се надявам тази акция да не е насочена към ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници", има рекордно заловени количества наркотици, в това число и 170 кг хероин. По сигнал от австрийското правителство бяха уволнени 20 митничари. Сменени бяха началниците на смени и на пунктове, където има контрабанда. Вече има митничари от САЩ на ГКПП „Капитан Андреево" и в Бургас, очакваме митничари и от Англия", каза финансовият министър в оставка.

Според него днешната акция срещу шефката на Агенция „Митници" е била преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, на която двете трябвало да обсъдят пристигането на австрийски митничари у нас.

„Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е сплашване на шефката на агенцията Петя Банкова, която тръгна да пресича каналите контрабанда и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически служби", каза Василев.

Той смята, че някой, който покровителства каналите за контрабанда, има интерес те да не бъдат спрени. Министърът в оставка обясни, че финансовото разузнаване е в ДАНС от 6-7 години. "Там се концентрира тази информация", обясни Асен Василев.