Българската лавинна асоциация: Има опасност от лавини в планините
Секция: Туризъм
24 Април 2024 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската лавинна асоциация: Има опасност от лавини в планините

/КРОСС/ Зимата се завърна с пълна сила през април, особено в планинските части. Около 30 сантиметра е снежната покривка на места в Пирин. Преходният сезон обаче крие опасности и може да бъде много коварен, ако не сме запознати с това какво ни очаква в планината.

Според Анди Балевски от Българската лавинна асоциация е имало доста силно снеготопене в последния месец. "Това не е характерно за тази част от годината. Въпреки това доста сняг е останал във високата част на планината - около 80 см на 2200 метра. Това прави терена в алпийския пояс много труден. Когато хората планират да планинарстват, да гледат ден за ден прогнозата, защото параметрите са променливи", обясни той.

По думите му е препоръчително да се правят преходи в по-ниската част на планините, в гористия пояс. "Тези, които планират да се качат по-високо, трябва да знаят, че помощта е на 2 часа разстояние. Съществува риск от лавини, но снежните условия не са подходящи за излизане във високата планина. В ниската част сняг няма от поне месец, но пътеките са мокри. Ще има още снеготопене", посочи Балевски.