Акумулаторът е най-честата причина да се вика пътна помощ
Секция: Автомобили
11 Май 2024 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акумулаторът е най-честата причина да се вика пътна помощ

/КРОСС/ Повреден или изтощен акумулатор продължава да бъде най-честата причина, поради която водачите в Германия са викали пътна помощ от автомобилния клуб ADAC през миналата година. На това се дължат 44% от всички намеси на пътната помощ. 12-волтовият акумулатор създава проблеми не само на конвенционалните коли с вътрешно горене, но и на електрическите, при които той захранва много системи като осветление, климатизация и др.

Втората най-честа причина шофьорите да търсят пътна помощ са проблеми с двигателя (23%). Следват неизправностите в стартера, алтернатора, електрониката и осветлението (11%). Гумите (9%) и заключването (7%) са следващите поводи да се вика помощ на пътя. Общо взето и в предишните години ситуацията с най-честите повреди е същата. Картината е показателна за автопарка в Централна и Западна Европа.

Като цяло на собствениците на електрически коли им се налага по-рядко да викат пътна помощ отколкото на водачите на бензинови и дизелови автомобили. Това е устойчива тенденция от последните години и е потвърждение за нарастващата надеждност на електромобилите. Превозните средства на ток обаче имат по-често проблеми с гумите, които се дължат на високото им тегло и по-бързото износване. При спирачките, окачването и компонентите на каросерията повредите са приблизително еднакви при електрическите и конвенционалните автомобили.