Конференция за хроничните заболявания събра 40 лектори и над 100 медицински специалисти
Секция: Здраве
13 Май 2024 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конференция за хроничните заболявания събра 40 лектори и над 100 медицински специалисти

/КРОСС/ Четиридесет лектори и над сто участника събра Четвъртата научна конференция „Хронични заболявания - патогенеза, диагностика, клиника и превенция" от 9 до 12 май в хотел Аква Парадайз Ризорт в Несебър. Организатори са Лабораторията по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" с началник проф. д-р Доброслав Кюркчиев, и Българското научно дружество по имуноонкология (БНДИО) с председател доц. д-р Желязко Арабаджиев.

„Конференцията се провежда ежегодно от 2021 г. с идеята да бъде мултидисциплинарна - да включва различни области на медицината. В програмата тази година включихме хронични заболявания в девет клинични специалности - невлология, онкология, пулмология, дерматология, ревматология, ендокринология, нефрология, кардиология и имунология. Специални панели бяха посветени на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус (HPV) и на връзката между имунология и хранене. Целта ни е медицинските специалисти да чуят водещите експерти в различни области на медицината и така да актуализират своите знания с най-съвременните постижения на медицинската наука", обясни проф. Кюркчиев.

В последния панел от програмата стана ясно как имунологичните изследвания могат да покажат наличие на антитела години преди у пациентите да се появят каквито и да е симптоми на автоимунни заболявания, което дава отлични възможности за превенция. „Заедно с Организацията на пациентите с ревматологични заболявания организираме дискусия на тази тема между ревматолози, имунолози и пациенти с хронични автоимунни заболявания. Идеята е да предложим възможности за интердисциплинарна комуникация и ранна превенция на автоимунните заболявания на базата на имунологични изследвания", заяви проф. Кюркчиев.

В областта на онкологията фокусът е върху ваксинопредодвратимите злокачествени тумори като карцинома на маточната шийка и върху изключителните ползи за обществото от HPV ваксинацията, за да се намали рискът от HPV свързаните онкологични заболявания.

 „В тазгодишното издание на Конференцията включихме един по-скоро политически панел, който е подкрепен от Европейската ракова организация. Ще представим Манифеста на Европейската ракова организация „Време за ускорение за Европа - Заедно срещу рака". По същата тема преди време проведохме кръгла маса в Парламента.

Манифеста е призив за интензифициране на иновациите и грижите за хората с рак в изпълнение на Европейския план за борба с рака, за да се намали тежестта от разпространението на раковите заболявания", обясни имуноонкологът доц. д-р Желязко Арабаджиев.

Сред основните препоръки на Манифеста към политиката на ЕС за борбата с рака е:

  • да се постигне окончателно елиминиране на ваксинопредотвратимите онкологични заболявания, сред които свързаните с човешкия папилома вирус (HPV) и с вируса на хепатит В (HBV);

  • да се водят по-ефективни политики за профилактика и ранно откриване на рака

  • да се решава с адекватни мерки проблемът с недостига на медицински кадри в областта на онкологията. Идеята е всички тези цели да се достигнат, като се използват възможностите на Европейския план за борба с рака със съответното финансиране и като се създаде План за действие на ЕС за решаване на проблема с недостига на работна сила в здравеопазването.