Асен Василев: „Колата” я карахме ние, а не ГЕРБ
Секция: Коментари
20 Май 2024 06:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: „Колата” я карахме ние, а не ГЕРБ

/КРОСС/ „Колата" я карахме ние, а не ГЕРБ. Може да се е движела криво, но го правеше към Европа. Това каза снощи съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

По думите му съвместно управление с партията на Бойко Борисов е било ежедневна битка. „Не сме "изпрали" Борисов и Пеевски. Ние се изцапахме. От тях самите знам, че плановете им са Борисов да бъде пенсиониран като президент, а Пеевски да стане министър-председател", каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Той коментира решенията на служебния кабинет.

„Много бързо започнаха да ни връщат модела на постната пица. Първо започнаха да прокарват частна детска болница и да казват „Няма да се случи държавната". Вдигнаха се хората, спряха този процес - засега. След това пробваха с пенсиите. Другото, което започват в момента да подготвят, е, че щяло да има увеличение на цената на тока. Имаше решение на кабинета „Денков", което осигуряваше 780 милиона да влязат във Фонд „Сигурност на електроенергийната система" като част от поемането на дълговете на „Топлофикация". Едно от първите неща, които служебният кабинет направо, е да отмени това решение и сега да каже „Парите ги няма", посочи Василев.

Според него няма морален проблем в катастрофата с кола на НСО, при която загина един човек. В автомобила се возеше съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. „НСО навърта милиони километри годишно. Това не е първият инцидент, за съжаление вероятно няма да е последният. Катастрофите не подбират партийни цветове, такива неща се случват", коментира Василев.

Той обясни какво ще се случи на извънредното заседание на парламента във вторник, което инициираха от ПП-ДБ. „Ще вземем решение, което да задължи правителството да увеличи пенсиите с точно толкова, колкото пише в бюджета - с 11%. В бюджета има 100 милиона, предвидени за 11% увеличение. Видяхме опит увеличението да бъде 10%, а тези 100 милиона не се казва къде ще отидат", коментира бившият финансов министър.