Галя Кондева: Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите
Секция: ПОЛИТИКА
20 Май 2024 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галя Кондева: Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите

/КРОСС/ Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите. Това каза снощи служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в „Защо, господин министър?" по бТВ.

По данни на министерството около 50-60% от приходите на лечебните заведения отиват за възнаграждения. Само 28% от 181 лечебни заведения са достигнали доходите за целия персонал - и медицински, и немедицински, обясни здравният министър.

Тя е категорична, че спрямо нея не е упражняван никакъв лобистки натиск във връзка с проекта за частната детска болница „Мама и аз".

„Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички необходими съгласувателни становища по процес, започнал 2022 г. Законовият срок, за да се вземе решение от страна на Министерския съвет беше два месеца. Имахме две опции - да откажем, след което следва съдебна процедура, на която сме били подложени вече няколко пъти от същия инвеститор. Другата беше да предложим на Министерски съвет да одобри проекта", каза д-р Кондева.

По думите й решението да бъде оттеглено създаването на лечебното заведение е правилно. Обществената реакция по думите й е била изключително силна и е повлияла върху решението й, призна тя. „Лично за мен това беше правилната стъпка - аз да оттегля своето искане. Самата аз не очаквах толкова силна обществена реакция, но го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от липсата на доверие и от много натрупан негативизъм. Не се притеснявам от проверката. Проверяващите ще имат възможността да проследят целия процес - от заявяването на желанието на инвеститора до последния момент на внасянето. Мисля, че съм в състояние да устоявам на различните интереси. Винаги съм търсила баланс и диалог", коментира здравният министър.

Към 31 декември 2022 г. имаме 1996 педиатъра в цялата страна. В София има 13 лечебни заведения, в които се осъществява специализирана педиатрична помощ. „Не знам дали имаме достатъчно лекари, но мисля, че ще се справим с този въпрос. Има споразумение, подписано с Европейската инвестиционна банка, която ще ни консултира безвъзмездно по отношение на кадрова обезпеченост, структура, апаратурни оборудване. Избран е белгийски консорциум, който ще изпълни тези ангажименти", посочи д-р Кондева.

Проблемът с недостига на медицински сестри се задълбочава все повече. Тенденцията е от години и причината е, че професията е непривлекателна за младите, заяви здравният министър. „Април стартира един проект за насърчаване на специализациите в здравеопазването и в области, в които има дефицит. Обсъждаме с министъра на образованието да работим в посока програмата за обучението на медицинските сестри да се оптимизира, така че да стане възможно по-кратко изпълнението й", заяви министърът на здравеопазването.

„Има сериозен проблем и с медицинските сестри в Националната детска кардиологична болница. Родителите на пациентите са информирани, поддържат постоянна връзка с тях и се полага постоянно неотложна медицинска помощ. Само през април са приети 48 деца, направени са 7 операции и 14 интервенции по спешност", посочи д-р Галя Кондева.

По думите й тя е получила уверение от болницата, че се търси решение и здравето на никое дете няма да бъде поставено в риск.

Здравният министър коментира уволнението на директора на инвестиционната компания за националната детска болница.