Петър Волгин: Обнадежден съм, защото виждам много хора, които искат промяна
Секция: ПОЛИТИКА
20 Май 2024 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Волгин: Обнадежден съм, защото виждам много хора, които искат промяна

/КРОСС/ Обнадежден съм, защото виждам много хора, които искат промяна. Това каза кандидатът за евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

Липсата на суверенитет е най-големият проблем както в България, така и в Европа, подчерта той. "Ние сме тотално лишени от суверенитет. Същото важи и за ЕС и лидерите му. Това трябва да е силна и независима структура, но е в същото положение като нас. У нас от дълги години върви отрицателна селекция - послушните, неинтелигентни и услужливи влизат във властта. Не трябва менталността ни да е васална, да се радваме, че господарят ни е погалил по главата. Властта смачка референдума за запазване на българския лев, защото щяха да го загубят", смята той.

По думите му част от българските политици се държат като „колониални администратори". „Липсва им желание, липсва им възможност, липсва им интелектуален капацитет, защото у нас от дълги години върви една отрицателна селекция. Т.е. колкото си по-послушен, колкото си по-неинтелигентен, колкото си по-готов да обслужваш чуждия интерес, толкова по-лесно ще ти се получи да влезеш във властта и да станеш министър, премиер, всичко друго", коментира Петър Волгин.

По думите му единствена "Възраждане" се осмелява да се противопостави на статуквото - у нас и в чужбина. "Искаме референдум, на който българите да кажат дали предпочитат да бъдат в НАТО. Откакто сме във военния алианс армията ни е недоокомплектована и по-слаба отпреди 20 години. А пък ЕС, ако продължава така, сам ще се разпадне", посочи Волгин.

Според него промените в България могат да дойдат само ако започнат промени в Европа. „Ние няма как да искаме да сме членове на този Европейски съюз, който е в момента, на тази застинала във всякакви неприятни неща институция и да се надяваме, че тук, в България, можем да направим някакви чудеса и да си построим една прекрасна и съвършена държава. Невъзможно е това да се случи, ако няма промени в този съюз, на който ни сме членове", смята Петър Волгин.