Повторно гласуване на парламентарните избори в Северна Македония
Секция: СВЯТ
20 Май 2024 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повторно гласуване на парламентарните избори в Северна Македония Решението за това беше взето след продължително заседание на 13 май

/КРОСС/ На 22 май в 7 избирателни секции в Северна Македония ще се проведе повторно гласуване за парламентарните избори, съобщи Държавната избирателна комисия (ДИК) след извънредно заседание.

Повторното гласуване засяга избирателните секции в пета и шеста избирателна секция, след като няколко политически партии подадоха жалби за провеждането на изборите.

Решението на ДИК беше взето след продължително заседание на 13 май, на което бяха разгледани жалбите на Социалдемократическия съюз (СДСМ), ВМРО-ДПМНЕ и „Левица". Повторният вот беше наложен поради нарушения на изборното законодателство.

Коалицията „Европейски фронт", водена от ДСИ, оспори решението на ДИК за анулиране на вота в тези райони пред Административния съд.

Коалицията твърди, че останалите партии, в сътрудничество с коалиция "Вреди", се опитват да намалят местата на "Европейския фронт" в парламента. След изборите на 8 май "Европейският фронт се превърна във втората по големина политическа сила с 19 места.

Повторният вот ще се проведе в пети и шести избирателен район, а именно в две избирателни секции в Крушево, две в Долни, една в Струга и една в Охрид, където право на глас имат общо 3521 избиратели.

Освен това ще се гласува в една избирателна секция в Йелино в рамките на шести избирателен район, където право на глас имат 992 избиратели.

Коментарите са по повод предизборната кампания и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент
Разликата в гласовете между СДСМ и ДСИ в тези секции е само 8 гласа. Въпреки че коалиция "Вреди" спечели повече гласове в Йелино, тя подаде сигнал за нарушение в Комисията за ценни книжа и пазари.

Буяр Османи, заместник-председател на ДСИ, изказа предположение, че избраните избирателни секции за повторния вот са били стратегически подбрани, особено в райони, където техните опоненти биха могли да повлияят на окончателното разпределение на местата.

Той отбеляза, че СДСМ също се надява да получи още едно място в пети избирателен район за сметка на Европейския фронт.

На 8 май в Северна Македония гласуваха във втори тур на президентските избори и за нов парламент.

ВМРО-ДПМНЕ получиха почти пълно мнозинство в парламента. Вече две десетилетия обаче политическата формация сочи България като най-големия враг на македонците.