Реакции след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси
Секция: СВЯТ
20 Май 2024 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реакции след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси

/КРОСС/ Пакистан обяви ден на траур заради гибелта на президента на съседен Иран Ебрахим Раиси и спътниците му при катастрофа с хеликоптер на 19 май. В тяхна памет всички знамена на държавните учреждения ще бъдат свалени наполовина, предаде Ройтерс.

Пакистанският министър-председател Шахбаз Шариф поднесе в публикация в "Екс" съболезнования на "братски Иран" от свое име и от името на пакистанския народ.

"Великата иранска нация ще превъзмогне тази трагедия с присъщия за нея кураж", посочи премиерът на съседната страна.

По-рано тази година по границата между двете държави се стигна до напрежение, прераснало в размяна на въздушни удари заради сепаратистки групировки, действащи в разположената на територията на двете държави историко-географска област Белуджистан. Впоследствие Техеран и Исламабад успяха да успокоят обстановката и да започнат разведряване в отношенията.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази от името на ЕС съболезнования по повод смъртта на Ебрахим Раиси и на иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

„ЕС поднася най-искрени съболезнования по повод смъртта на президента Раиси и външния министър Абдолахиан, както и на други членове на делегацията и екипажа на вертолета", написа Мишел в социалната мрежа "Екс". Мислим за техните семейства, допълва той.