НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Май 2024 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента

/КРОСС/ От днес, 20 май 2024 г., НМД стартира нова кампания "Гласувам за децата!" -https://nmd.bg/campaigns/glasuvay-za-detsata/glasuvay-za-detsata-opisanie/, с която търси следващите политици, готови да се присъединят към неформалното обединение "Парламентарната група за децата - ПГД". 
Групата е дългогодишна инициатива на Национална мрежа за децата (НМД) и към нея през годините са се присъединявали общественици и политици, готови да отстояват с действията си правата на децата в България и това те да имат най-добрите възможности за живот и развитие.

Кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и тези за Европейския парламент вече могат да се запознаят с Декларациите от сайта на НМД, като кандидатите за депутати в Европарламента през мандат 2024-2029 г. трябва да подпишат манифеста на общоевропейското обединение на граждански организации Eurochild. Всеки политик, който подпише, се ангажира да подкрепя децата и семействата у нас с ефективни и цялостни политики, да работи за преодоляване на детската бедност, за най-доброто детско и майчино здраве чрез реформа в педиатричната грижа, за прозрачно изграждане на Национална многопрофилна детска болница без повече забавяне, както и за качествено здравеопазване и образование, щадящо правосъдие за деца и закрила от всички форми на насилие.

В 49-то НС част от Парламентарна група на децата бяха 35 депутати, а от старта на кампанията "Гласувам за децата!" до днес членове на неформалното обединение са били над 150 обществени личности.

НМД ще изпрати покани до централите на партиите и до кандидатите в листите за депутати за българския и европейския парламент в изборите на 6 юни 2024 г. Всички ще получат специалния знак "Гласувам за децата!", който могат да носят с гордост и да ползват в кампаниите си, за да информират избирателите, че са поели ангажимент да подкрепят децата и семействата у нас. Настоящите общественици и политици защитници на детските права също ще бъдат поканени да преподпишат Декларацията.

 НМД стартира кампанията за шести пореден път по време на избори. В сайта на Мрежата е създадена специална страница, в която от организацията ще публикуват със снимка, име, партия и логото на кампанията профилите на новите защитници на децата в 50-я български парламент и в Европарламента.

За Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата е най-голямото у нас обединение на 130 граждански организации и активисти, които работят в полза на децата в България. Повече от 200 хиляди български деца и над 100 хиляди семейства годишно получават подкрепа от нашите организации и професионалисти.

Уебсайт: https://nmd.bg/
Facebook: https://www.facebook.com/nmdbg
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nmdbg

За повече информация: Благовеста Симеонова, Комуникация и събития, Национална мрежа за децата

blagovesta.simeonova@nmd.bg
+359 888 949883