Путин: Сейед Ибрахим Раиси беше изключителен политик, чийто цял живот беше посветен на служба на Родината
Секция: Русия
20 Май 2024 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Сейед Ибрахим Раиси беше изключителен политик, чийто цял живот беше посветен на служба на Родината

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на новия временен президент на Иран Мохамад Мохбер в понеделник, за да изрази съболезнованията си за смъртта на Ибрахим Раиси, описвайки го като "надежден партньор, който е дал безценен личен принос" в двустранните отношения, предава "Ройтерс".

"Двете страни подчертаха взаимното си желание за по-нататъшно последователно укрепване на всеобхватното руско-иранско взаимодействие в полза на народите на двете страни", каза Кремъл в своя прочит на разговора Путин-Мокбер.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу каза, че Москва може да помогне на Иран в разследването на катастрофата.

През януари руското външно министерство заяви, че нов междудържавен договор, отразяващ "безпрецедентния възход" в отношенията между Русия и Иран, е във финалната фаза на съгласуване и се очаква Путин и Раиси да го подпишат скоро.

Путин проведе петчасови разговори с Раиси в Кремъл през декември и е разговарял с него по телефона през март и април, според уебсайта на Кремъл.

Подобно на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен Ун се срещна с Путин в Далечния изток на Русия миналия септември, Иран е заклет враг на Съединените щати и може да предостави на Москва военна техника за войната й в Украйна, където Русия широко използва ирански дронове.

Руският заместник външен министър каза в понеделник, че Москва очаква всички споразумения с Иран да бъдат изпълнени.

Кремъл каза, че Путин е разговарял с иранския посланик в Москва късно вечерта в неделя след новината за катастрофата с хеликоптер.

Путин също изпрати своите съболезнования на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

"Сейед Ибрахим Раиси беше изключителен политик, чийто цял живот беше посветен на служба на Родината", каза Путин в телеграмата си.

"Като истински приятел на Русия, той даде безценен личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни и положи големи усилия, за да ги доведе до нивото на стратегическо партньорство.