Русия планира да увеличи данъците върху доходите на богатите
Секция: Русия
29 Май 2024 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия планира да увеличи данъците върху доходите на богатите

/КРОСС/ Руското министерство на финансите представи вчера предложение за въвеждане на данъчни увеличения за лицата с високи доходи, както и за повишаване на данъчните ставки върху корпоративните печалби, предаде ДПА.

Настоящата най-висока данъчна ставка върху доходите се предвижда да се увеличи от 15 % на 22 %. Най-ниската данъчна ставка ще остане 13% за доходи до 2,4 млн. рубли (26 000 долара) годишно. Освен това данъчната ставка върху корпоративните печалби ще се увеличи от 20% на 25%.

По данни на министерството постепенното увеличение ще засегне около 3% от служителите. Горната данъчна ставка се прилага само за годишни доходи, надвишаващи 50 млн. рубли.

Самонаетите лица и военнослужещите във военни зони с относително високи доходи ще бъдат освободени от промените.

Приходите от тези увеличени данъци ще позволят на Русия да укрепи резервите си, които са намалели поради продължителната война на Русия срещу Украйна, посочва ДПА.

Според министерството на финансите Москва възнамерява да изразходва допълнителните данъчни приходи за проекти, свързани със семейството, децата и младежта, както и за строителство на жилища и пътища и за развитие на ИТ сектора.

Най-големите увеличения на данъците до момента при управлението на Путин все още не са одобрени от парламента.

Източник: БТА