С 28 ваксинирани пациенти срещу HPV завърши информационната кампания на Коалиция HPV и Болница ВИТА
Секция: Здраве
29 Май 2024 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С 28 ваксинирани пациенти срещу HPV завърши информационната кампания на Коалиция HPV и Болница ВИТА

/КРОСС/ HPV информационната кампания, организирана от Коалиция HPV и Болница ВИТА през месеците април и май, премина при голям интерес. Десетки пациенти имаха възможност да зададат своите въпроси, свързани с ваксините срещу HPV и превенцията на ракови заболявания.

През април се проведоха първите ваксинационни дни в Болница ВИТА, по време на които се ваксинираха 14 пациенти. През май, по време на втория етап от кампанията, още 13 жени и 1 мъж направиха своите имунизации срещу HPV.

Първата доза си поставиха: 6 момичета между 15 и 17 години, 13 жени на възраст между 20 и 30 години, 4 жени между 30 и 40 години, 4 млади мъже между 20 и 30 години и 1 на почти 40 години.

По време на кампанията организаторите отговаряха на въпроси, свързани с човешкия папилома вирус, предоставяха информационни материали на посетителите и пациентите в Болница ВИТА. Всеки един от имунизираните беше предварително информиран за заболяванията, които могат да бъдат избегнати с поставянето на 9-валентната ваксина срещу HPV.

Поради големия интерес, но и значимостта на превенцията срещу болестите, причинени от човешки папилома вирус, HPV имунизациите в Болница ВИТА, ще станат част от медицинските услуги в Центъра по имунизации на ВИТА. Пациентите, които имат желание да поставят първа или следваща доза от 9-валентната ваксина, ще продължат да заплащат само нейната стойност - 270 лв. за доза. Записването ще става онлайн по график в Superdoc, всеки втори и четвърти петък от месеца между 14:00 до 16:00 часа в База 2 на ул. „Филип Кутев"10.

Болница ВИТА е първото здравно заведение в страната, което припозна като своя кауза усилията на екипа на HPV коалицията за повишаване на информираността на обществото. ВИТА е създадена от семейство лекари преди 32 години, а здравето на цялото семейство е фокус на медицинската грижа. Екипът вярва, че най-доброто средство за превенция на много от онкологичните заболявания е ранното ваксиниране срещу най-разпространените 9 типа човешки папилома вирус.

В Болница ВИТА работи единственият засега в страната Специализиран център за ранна диагностика и деструктивно лечение на предраковите състояния на женските гениталии - ВИТА Дисплазия център. Неговият ръководител, както и завеждащ Отделението по оперативна гинекология и тазова хирургия - доц. Илия Карагьозов, е част от HPV коалицията от нейното създаване.

За ваксиниране срещу HPV не е необходимо предварително изследване за носителство. Проучванията показват, че 90% от случаите на рак на маточната шийка и други ракови заболявания, свързани с човешки папилома вирус, могат да бъдат избегнати.

Специалистите препоръчват прилагането на ваксината преди начало на сексуална активност. За момичета между 10 и 14 ненавършени години тя е безплатна, ако бъде направена при общопрактикуващия лекар по програма на Министерството на здравеопазването. През миналата година 1928 момичета във възрастовата група 10-13 г. са били имунизирани с четиривалентна ваксина срещу човешки папилома вирус. До месец април тази година първа доза на деветвалентна ваксина е била поставена на 1425 момичета в същата възрастова група. Тези данни са обнадеждаващи, че здравната култура на обществото относно превенцията срещу онкологични заболявания, причинени от човешки папилома вирус, се повишава.