17% от жените до 60 годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза
Секция: Здраве
29 Май 2024 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17% от жените до 60 годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза с послание към хората да не се самодиагностицират и да бъдат отговорни

/КРОСС/ Ролята на щитовидната жлеза за интелектуалното и физическо развитие, за репродукцията, както и връзката й с други органи и системи, са част от акцентите по време на пресконференция, посветена на Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза (25-31 май). Според организаторите на събитието - Българското Сдружение Тиреоидея и Паратиреоидея (БСТП) и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ), е необходима образователна кампания относно ендокринните заболявания сред българското население. Признаците за болна щитовидна жлеза могат да бъдат неясни и да се свързват с други медицински проблеми, което е причината хиляди хора у нас да остават недиагностицирани навреме.

Информация за симптомите при проблеми с щитовидната жлеза, данни за заболеваемостта у нас и по света, какво причинява това на организма, както и препоръки за превенция, споделиха проф. д-р Русанка Ковачева, дм - председател на БСТП и водещ експерт по ендокринология, доц. д-р Александър Шинков, дм - член на управителния съвет на БСТП и водещ специалист по ендокринология, и госпожа Мария Силяновска - председател на ВИОМ. Събитието се проведе с отдадената подкрепа на Merck България.

„Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат все по-често у нас. Статистиката показва, че 17 % от жените в България ще страдат от понижена функция на щитовидната жлеза до 60 годишна възраст, докато този процент при мъжете е около 8%. Наблюдава се необяснимо наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването - състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза. Липсващият елемент от пъзела може да се открие, ако пациентите се преглеждат редовно", сподели проф. д-р Русанка Ковачева.

Международната седмица за осведоменост относно щитовидната жлеза стимулира дискусия за превенция чрез запознаване със заболяванията на щитовидната жлеза - един от най-важните органи в човешкото тяло, който произвежда основни хормони регулиращи метаболизма, растежа и развитието. Нарушена функция на щитовидната жлеза при бременни жени, дори в субклиничните й форми, може да повлияе неблагоприятно изхода на бременността, като увеличи риска от спонтанен аборт и от нарушения в развитието на плода. При жени в менопауза субклиничният хипертиреоидизъм се свързва с повишен риск за остеопороза и фрактури, както и сърдечно-съдови заболявания.

Доц. д-р Александър Шинков обръща внимание върху дългосрочните последици от неконтролирания хипотиреоидизъм, които могат да бъдат извънредно опасни. Сред тях са 13% повишен риск от исхемична болест на сърцето, 15% повишен риск от миокарден инфаркт и почти двойно увеличение на сърдечната смъртност. „Наблюдава се негативен ефект върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и липидния профил, което ускорява развитието на атеросклероза", допълни доц. Шинков.

В световен план статистиката не е по-оптимистична. Американската тиреоидна асоциация съобщава, че шокиращи 60% от хората с нарушения на щитовидната жлеза не са диагностицирани. В световен план 1.6 милиарда души са изложени на риск от заболявания на щитовидната жлеза, като една от осем жени развива проблеми с нея през живота си. Много хора, живеещи с тези ендокринни заболявания, не знаят за състоянието си.

„Колкото по-рано се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, толкова по-добре, защото веднъж идентифицирани, симптомите могат да бъдат добре управлявани от лекар специалист. Пациентите с понижена функция на жлезата се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи. Ако те липсват, това може да доведе до усложнения, включващи затлъстяване, разстройства от депресивен характер и повишен риск от проблеми с фертилитета", споделя Мария Силяновска.

Специалистите подчертават, че пациентите не бива да се опитват да си поставят диагнози, а по-скоро да потърсят съвета на лекар. По-нетърпеливите могат да започнат с този петминутен тест - https://www.thyroidaware.com/en/symptom-checker/, след което да посетят специалист.

Пресконференцията във връзка с Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза се проведе с подкрепата на Merck България.