Си Дзинпин призова за мирна конференция заради конфликта между Израел и "Хамас"
Секция: СВЯТ
30 Май 2024 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Си Дзинпин призова за мирна конференция заради конфликта между Израел и "Хамас" "Войната не трябва да продължава безкрайно. Справедливостта не трябва да отсъства завинаги", заяви той

/КРОСС/ Китайският президент Си Дзинпин призова за мирна конференция за войната между Израел и "Хамас", като се обърна към арабски лидери и дипломати на форум в Пекин.

Тази седмица Китай е домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и няколко други арабски лидери за форум, на който се очакваха дискусии относно войната в Газа.

Си заяви, че Китай подкрепя "широкообхватна" мирна конференция за разрешаване на конфликта.

"Близкият изток е земя, надарена с широки перспективи за развитие, но на нея все още бушува война. Тя не трябва да продължава безкрайно. Справедливостта не трябва да отсъства завинаги. Китай подкрепя пълноправното членство на Палестина в ООН и провеждането на по-широкообхватна, авторитетна и ефективна международна мирна конференция", заяви Дзинпин.

Китай, който има добри отношения с Израел, от десетилетия се застъпва за двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт.

На срещата си с египетския президент Сиси Дзинпин заяви, че е дълбоко огорчен от изключително тежката ситуация в Газа.

"Най-важната приоритетна задача в момента е незабавното прекратяване на огъня, за да се избегне разрастването на конфликта, въздействието върху регионалния мир и стабилност и... да се предотврати по-сериозна хуманитарна криза", каза китайският президент.

Той също така заяви, че Китай е готов да работи с Египет, който е в съседство с Газа и Израел, за да настоява за ранно, всеобхватно, справедливо и трайно уреждане на палестинския въпрос.

Източник:БГНЕС