ДАНС викат на разпити лекари, юристи и общественици, които защитават каузата за изграждане на Национална детска болница
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2024 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАНС викат на разпити лекари, юристи и общественици, които защитават каузата за изграждане на Национална детска болница

/КРОСС/ ДАНС викат на разпити лекари, юристи и общественици, които защитават каузата за изграждане на Национална детска болница. Причината - сигнали срещу тях от „Търговска лига", дружеството, което искаше да строи частна болница с педиатрично отделение „Мама и аз".

От BTV припомниха, че преди повече от месец частната инициатива получи зелена светлина за старт на строителството от правителството на Димитър Главчев. След политически и обществени реакции, разрешението на Министерски съвет беше отменено, а служебният премиер поиска ДАНС и прокуратурата да разследват полученото одобрение.

Явно съм застрашила националната сигурност с изразяването на мнение и даването на становища, базирани на моята експертиза в тази област. Изглежда, че както в Северна Корея, така и в България, когато изразяваш собственото си мнение, задаваш въпроси и защитаваш една обществено значима кауза се привикват в ДАНС, обясни адвоката по медицинско право Мария Шаркова, която е получила покана да се яви на разпит.

Според нея журналистът Надежда Цекулова също е получила такава призовка. Адвокат Шаркова обясни, че е разбрала за това от нейна публикация във Фейсбук, а след това двете са се чули по телефона.

Доколкото зная различни лекари - специалисти и изявени членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, също са били извикани в ДАНС или им предстоят такива срещи, допълни тя. Единственият въпрос, който задала, е „откога частните интереси на даден субект са въпрос на национална сигурност и откога адвокати и лекари застрашават тази национална сигурност".

ДАНС обясни, че става дума за сигнали срещу всеки един член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница от стана на „Търговска лига". Не ставаше дума за проверката, сезирана от служебния премиер по този казус, поясни адвокат Шаркова.

Тя коментира и твърденията на „Търговска лига", че са упражнили натиск върху правителството за спирането на проекта за изграждането на болница „Мама и аз" в столицата. Според нея всички нейни становища са компетентни и не става дума за някакви лични нападки.

Адвокат Шаркова няма идея за тази активност на ДАНС, но е принесена за свободата за изказване на мнение.