Нарендра Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена
Секция: Русия
09 Юли 2024 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нарендра Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

/КРОСС/ Отношенията на Индия с Русия се основават на "взаимно доверие и уважение". Това заяви премиерът Нарендра Моди в Москва, съобщава "Ройтерс".

Той изтъкна, че оценява лидерството на президента Владимир Путин.

Моди направи обръщение към индийската диаспора при първото си посещение в Русия от пет години насам.

Двудневното му посещение съвпада със срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която се очаква акцент да бъде войната в Украйна. Високопоставен служител на индийското външно министерство обаче миналата седмица уточни, че посещението на Моди е част от дългогодишен календар на срещи на върха между двете страни и няма връзка със срещата на Алианса.

"Всеки индиец смята Русия за приятел на Индия в добри и лоши времена", подчерта Моди.

"Ангажиментът на нашите отношения беше тестван многократно и всеки път се оказа много силен", отбеляза той и добави, че цени своя "скъп приятел" Путин за това.

От десетилетия Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия, а Ню Делхи и Москва поддържат тесни връзки още от съветско време.

Западът, особено САЩ, се стреми да заздрави връзките си с Индия като потенциална противотежест на възходящия Китай в региона.

Ню Делхи и Западът обаче заемат различни позиции относно войната на Русия в Украйна.

Вчера Държавният департамент на САЩ изрази загриженост пред Индия относно отношенията ѝ с Русия.

Индия се въздържа от критики към Русия и увеличи покупките си на евтин руски петрол до рекордни нива. Същевременно обаче страната призовава Украйна и Русия да разрешат конфликта си чрез диалог и дипломация.

Путин приветства Моди късно снощи, като поздрави индийския лидер като свой "скъп приятел" и заяви, че е "много щастлив" да го види.

Точно преди Моди да се срещне с Путин най-малко 41 души бяха убити при руски ракетен удар по болница в Киев.

По-късно, когато Моди публикува в социалната мрежа Х снимка, на която е прегърнат с Путин, президентът на Украйна Володмир Зеленски заяви, че е "огромно разочарование и съкрушителен удар върху усилията за мир да видим лидера на най-голямата демокрация в света да прегръща в Москва най-кървавия престъпник в света в такъв ден".

Очаква се Путин и Моди да проведат официални разговори в Кремъл по-късно днес, като се съсредоточат върху по-евтините енергийни доставки и по-дълбоките икономически и стратегически връзки.