• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Отмениха скандалната наредба за бежанците

Отмениха скандалната наредба за бежанците

/КРОСС/Служебното правителство отмени Постановление 208 за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, прието през 2016 година.

Това съобщи след извънредното правителствено заседание в последния работен ден от седмицата социалният министър Гълъб Донев. Той заяви, че трябва да се изготви действащ механизъм за интеграция на мигрантите и получилите убежище или международна закрила.

Създават стимули за мигрантите, да се интегрират. Тези, които откажат да се възползват от социалните придобивки, които им дава държавата като част от интеграционната си политика, ще бъдат санкиционирани, стана ясно от отговора Гълъб Донев на въпрос на News.bg.

Постановление 208 на МС от 2016 година беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните. Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението. По-рано днес служебният премиер Гердижков свика извънредно заседание с една-единствена точка от дневния ред - разглеждане на въпросното постановление.

До 7 април кабинетът смята да приеме новата наредба за бежанците. Работна група я изготвя и до средата на следващата седмица ще е готова. Имаше пропуски до колко лицата, получили закрила изпълняват критериите за интеграция, коментира Гълъб Донев. Стана ясно още, че действията на кабинета били съгласувани с президента Румен Радев. Настоящата наредба не довела до нито един интегриран.

Наредбата предлага интеграция по желание от страна на мигрантите. Такова обаче липсва. Страната ни се явява транзитна и тяхната цел е Западна Европа.

Общините ще са длъжни да регистрират и да издават документи на чужденците, получили убежище и международна закрила. Ще има орган, който ще следи изпълнението на договора за интеграция между общините и бежанците. Ще се очертаят ползите за общините от това да интегрират бежанци, за да няма напрежение, както в Елин Пелин и Белене.

Донев припомни, че получилите статут получават почти всички права на българските граждани. Трябва да има отговорност на страните, ако не спазват споразумението за интеграция, увери Гълъб Донев. Трябва да има санкционен механизъм, подчерта той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Необходимостта е като глътка на питон - неотвратимо насочва в правилната посока. Такива са и исканията на патриотите - колкото и либералът да се мята, накрая го насочват на където трябва.

31.03.2017 23:08:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.