• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Пентагонът се извини за трагична грешка, довела до цивилни жертви

Пентагонът се извини за трагична грешка, довела до цивилни жертви

/КРОСС/ Разследване на американските военни показва, че въздушният удар с безпилотен апарат в Кабул, който САЩ нанесоха през август в Кабул, е нанесен срещу погрешна цел, съобщи CNN. Атаката, при която загинаха 10 души - включително 7 деца, целеше ликвидирането на опасен терорист.

Според разследването обаче жертвите са цивилни, а шофьорът и превозното средство вероятно не са представлявали заплаха, свързана с ИДИЛ.

Пентагонът определи случилото се като трагична грешка, а министърът на отбраната Лойд Остин поднесе извинения, като уточни, че при въздушния удар е загинал и мъж, който е работил за международна благотворителна организация, съобщи VoA.

"Поднасяме извинения и ще извлечем поуки от тази ужасна грешка", се казва в изявление на Остин.

Операцията беше планирана три дни след кървавия атентат на летището в Кабул, при който загинаха около 200 души, включително 13 американски военни.

Шефът на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи заяви, че в момента на издаване на заповедта за атаката е бил убеден, че става дума за терорист, представляващ непосредствена заплаха за американските военни и цивилните лица на летището в Кабул.

По същото време беше проведена още една операция, при която друг американски дрон ликвидира двама терористи от ИДИЛ в източната част на Афганистан.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Грешката в Афганистан е очевадна как не може да се пречупи националния манталитет и народопсихологията. В България може да си зададем въпроса кога ще ни направят западноевропейци, въпреки, че сме една от най-старите държави в Европа и това не е станало в течение на векове!?

18.09.2021 13:38:04

Анонимен

Поредните косвени / съпътстващи жертви на износителите на демокрация. А за колко не си признават просто не питайте!

18.09.2021 10:19:01

Анонимен

Мале, мале. Тези са като маймуна с граната в ръката. Добре, че Холивуд ни връща вярата в техните героизъм и непогрешимост.

18.09.2021 09:50:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.