• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Янаки Стоилов: Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законодателството

Янаки Стоилов: Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законодателството

/КРОСС/Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законодателството, свързано с реформата на т.нар. съдебна карта. За това призова служебният правосъден министър Янаки Стоилов в края на тричасовата дискусия на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта".

„Определянето на структурата на съдилищата и териториалният обхват на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически професии и най-масово върху гражданите. Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в Конституцията. Тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така че да подобри правосъдието и условията за защита правата на гражданите", каза Янаки Стоилов.

Той беше категоричен, че реформата в съдилищата е въпрос, свързан с достъпа до правосъдие и затова законодателните промени трябва да бъдат внесени от редовно правителство при действащо Народно събрание.

Въпреки доминиращите критики към предлагания модел, един от координаторите на проекта - членът на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев, заключи:

„Може да сме успели, може и да не сме. Едно е сигурно - ние поставихме този проблем на масата. Той вече не може да бъде заобиколен. Рано или късно всеки един трябва да каже какво мисли, и когато каже не, трябва да каже какво да бъде и как да се реши задачата.

Призовавам ви - намерете решение, защото не искам да бъда лош пророк. Имаме между 12 и 18 месеца преди животът да ни реформира, докато ние спорим".
В дискусията участваха магистрати, представители на неправителствени организации, на местните власти и кандидати за народни представители. Те обсъждаха проекта за реформа на съдебната карта, подготвен от членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в рамките на форума „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта". Министерството на правосъдието организира дискусията след възникналото напрежение около проекта за реформа.

Едно от предложенията е да бъдат закрити 55 районни съдилища, срещу което остро реагираха съдии и адвокати и имаше протести по места.

Инициатор на днешната дискусия е Янаки Стоилов, който миналата седмица обясни, че целта на форума е да се поставят и обсъдят въпросите относно обхвата, съдържанието и критериите за структурата и правомощията на съдилищата в България.

„Това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствено, защото той засяга подсъдността, достъпа и ефективността на правосъдието. Той по същество премахва Районния съд като основен първоинстанционен съд. Тези въпроси трябва да бъдат обсъждани по-задълбочено, комплексно и те не могат да бъдат въведени в действие без необходимите законодателни промени. Моят призив ще бъде на тази дискусия на този въпрос да не се гледа просто като на изпълнението на поредния проект, а на нещо, което много сериозно засяга осъществяването на правосъдие".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Какво каза адвокатът на Пл.Узунов:

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. Бил е и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Огнян Герджиков. През миналата година името на Узунов нашумя, след като беше задържан по разследван за търговия с влияние, по което беше арестуван и бизнесменът Пламен Бобоков. Двамата успяха да спечелят делата, които заведоха за незаконен арест за 24 часа, като съдилищата се произнесоха, че те са задържани неоснователно и неправомерно. През март заведоха и дело срещу прокуратурата за обезщетение. Узунов не е коментирал разпространените видеа, но адвоката му Емилия Недева заяви, че това е манипулативно разпространен запис, направен от камерите на заведение, като се цели чрез внушения да се придаде на една приятелска среща различно от истинското й съдържание. "Пламен Узунов се е срещнал с човек, който не е на държавна служба от много години, и няма нищо уличаващо го в това. Твърдението за конспиративност е смехотворно, като се има предвид, че мястото е публично и че посещенията в това място очевидно добре се документират. Като адвокат и правозащитник бих попитала собственика на заведението, записите от чиито камери са предоставени за обслужване на тази манипулация, дали камерите му са поставени с цел охрана, или за регистриране и разпространяване на епизоди от личния живот на посетителите. Колко са законни действията му и какви са мотивите да предоставя записите извън целите, за които те се правят", коментира още Недева. Към камерите насочи и правосъдния министър с думите "никой не попита за какво служат тези камери, няма никакъв личен живот, поставям въпрос, на който журналистите трябва да изискват отговор". Той заяви, че не познава Петков и не може да коментира неговата репутация. "Правителството трябва да следва основното мото, обявено при назначаването му - да се води от принципите на почтеност и прозрачност. За мен е важно това правителство да се отличи рязко от предишното и други преди него и е важно да не се допускат репутационни колебания".

14.06.2021 18:23:47

Любо Кольовски

Списъкът на безобразията, произволът и престъпните безчинства, на ГЕРБ, оставени в наследство на служебното правителство, всеки ден набъбва. Язовири, магистрали, болници, училища, ББР, изчезнали милиони и милиарди и т. н. Публиката е в ступор и всички вкупом задават логичния въпрос: ЗАЩО ЗЛОСТОРНИЦИТЕ ВСЕ ОЩЕ СА НА СВОБОДА? Ами, просто е. Защото нямат повдигнати обвинения. А за да има обвинения, трябва да има прокуратура. Не тая прокуратура, която имаме, а някаква друга прокуратура. По-истинска и която да не е инструмент на инструмента на Бога, който пък е инструмент на бившия премиер. Т. е. трябва ни прокуратура, която да е инструмент на закона. Така се очертават контурите на омагьосания кръг, от който няма излизане. Официалният и легален начин за излизане е на 11 юли. Ако не стане, оставаме в кръга и там ще приключим с неспасяем световъртеж нещастното си съществувание. Има ли други варианти, че аз не се сещам? Или „Като няма прокопския, плюл съм в тая орисия! Дий, воле, дий!“

14.06.2021 17:06:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.