• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Стойчо Кацаров: Ако не пречупим вълната, след 10-15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряване на легла в болниците

Стойчо Кацаров: Ако не пречупим вълната, след 10-15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряване на легла в болниците

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров коментира днес в интервю пред Нова телевизия ще ескалира ли здравната криза и да очакваме ли оставки по върховете.

"Най-лошият сценарий пред страната ни е изчерпване на капацитета на болниците и невъзможност да приемем болните, да им предоставим лечение и кислород ", каза още здравният министър.

"Ако не пречупим вълната, след 10-15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряване на леглата в болниците. Капацитетът като хора и респиратори е почти изчерпан."

Той посочи, че Държавният резерв не разполага с респиратори. След разговори със Световната банка ще бъде задвижена процедура за закупуване на нови такива за страната ни. „Разговарях с комисаря по здравеопазване на ЕК, която също ни предложи план за реакция при спешни ситуации, ако се стигне до такава ситуация, да можем да транспортираме болни за лечение в други държави", обясни Кацаров и добави, че се прави всичко възможно да не се стига дотам.

Това е последната възможност да спрем разпространението или да намалим скоростта на разпространение и избягаме от най-лошия сценарий. „Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни. Ако мерките не сработят, в следващите 10 - 15 дни алтернативата е пълен локдаун", каза здравният министър.

Ако мерките дадат резултат, първото ограничение, което ще отпадне, касае учениците и те ще бъдат върнати в присъствено обучение, поне тези от 1-ви до 4-ти клас, коментира Кацаров. В София в момента има 900 заболели на 100 000 души население и присъственото обучение е невъзможно, добави министър Кацаров.

В същото време той подчерта, че има сериозна съпротива от страна на родителите за това децата да се тестват. „Не може да не се съобразиш с това. Аз, докато съм министър, няма да позволя да се бърка в носа на децата, за да се тестват. Сега обсъждаме други възможности, за щадящи тестове за деца. Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм готов да върнем децата присъствено в училище", обясни още министърът. Детските ясли и градина няма да бъдат затваряни при никакви условия, категоричен бе той.

Министър Кацаров обясни, че въвеждане на зелен сертификат се обсъжда в момента и за служителите на гишета, както и за хората, които ще проверяват за спазване на мерките. За момента не се предвиждат допълнителни мерки за организацията на изборите, допълни той.

Антигенните тестове ще са безплатни, но ще се плаща за пробовземането, обясни здравният министър. В момента се сключват договори с лаборатории, като цената не може да надвишава 10 лева.

Той подчерта, че няма противопоказания за поставяне на която и да е от ваксините, дори при хора с автоимунни заболявания. Нещо повече - хората в рисковите групи задължително трябва да направят това, за да се предпазят, смята Кацаров.

Нова телевизия

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако граждани, политици и "бизнесът" по егоистични причини продължават да саботират мерките на правителството, след 10-15 дни ще се сблъскат с това, за което предупреждаваше ген. Мутафчийски "Яко ще се мре". Но тогава ще лаят пак срещу правителството, защото не е въвело навреме мерки!

23.10.2021 13:11:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.