• 19 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.7957
  •  GBP / BGN 2.2869
  •  CHF / BGN 2.0310
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Влекачи ще теглят заседналия кораб

Влекачи ще теглят заседналия кораб

/КРОСС/ Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб „Vera Su" край местността „Яйлата" е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от опасния за екосистемата в морето товар се изсипва във водата.

Баржата, която трябва да събира претоварения товар и да го извозва до пристанището във Варна, сутринта също е закъсала, впоследствие е била освободена. За щастие горивото на кораба е било източено.

Попадналият в морето азотен тор според специалистите е опасен, тъй като се отразява негативно на младото поколение риби, като причинява изсъхване на техните хриле, освен това торът предизвиква и цъфтене на фитопланктоните, което от своя страна може да доведе до заблатяване на морската вода и липса на кислород.

В следобедните часове се очаква силата на вятъра в района да достигне 20 метра в секунда, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.
Още два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия кораб. Целта е да се направи опит заедно с другия влекач, който е на място, да изтеглят от скалите плавателния съд.

Тази нощ акцията по претоварването на кораба започна, но днес сутринта беше прекратена, след като стана ясно, че голяма част от азотния тор при пренасянето му се изсипва в морето.

Според редактора на сайта maritime.bg Александър Тодоров вероятно е използвана погрешната кофа за претоварването му, тъй като тази е за инертни материали, а азотният тор е на малки гранули.

По данни на сайта maritime.bg предстои да бъде направен опит за изтеглянето на заседналия кораб с помощта на влекачи. Към момента времето е благоприятно, като за следобед прогнозите са за усилване на вятъра до 20 метра в секунда.
От морската администрация във Варна потвърдиха включването на още 2 влекача в опита за изтегляне на заседналия кораб. Според изпълнителния директор Живко Петров азотните торове, изпуснати в морето, са малко количество и няма да доведат до сериозно замърсяване.

Причината за използването на крана е повреда в машината за пакетиране на товара и авария на друго устройство заради камъните в района. Операцията по пренасянето на товара е прекратена заради неблагоприятното време.

Близо 200 тона от товара се превозват към Варна, а опит за изтегляне ще бъде направен преди обед.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.