• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Как бяха похарчени над 2 млн. лв. за противоепидемичните мерки на изборите

Как бяха похарчени над 2 млн. лв. за противоепидемичните мерки на изборите

/КРОСС/ Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април.

Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска цена провери кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.

По Закона за извънредното положение здравният министър Костадин Ангелов сключи 9 договора, по които за изборите за над 2 милиона лева бяха купени 3 800 000 маски, 30 000 защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 73,5 тона дезинфектанти. Публична информация за доставките няма.

За начина на договарянето здравният министър Костадин Ангелов заяви за БНР:

„Обявените доставки, които ще бъдат доставени на Министерство на здравеопазването, се избират по най-ниска цена по начина, по който са обявени. Няма обществена поръчка, защото личните предпазни средства и дезинфектантите не попадат в обхвата на Закона за обществените поръчки към този момент".

От договорите, предоставени по Закона за достъп до обществената информация, е видно, че само при доставките на хирургичните маски цените са над 26 000 лева по-високи от най-ниската предложена цена.

За доставката на 71 тона дезинфектанти за близо половин милион лева на великотърновска фирма, производителите не знаеха.

Съсобственикът на фирмата Виктор Азманов заяви:

„Не сме правили доставки към Министерство на здравеопазването във връзка с изборите. Ние нямаме договори. Ние не сме извършвали такава доставка".

Един от договорите се оказа, че е сключен от лице, което не е имало правно основание да прави това.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Съсел, къде са парите? Или покажи препаратите и маските или подписите на лицата , които са ги получили за разпространение по веригата. Приемо - предавателните протоколи за доставката и пътните листове на транспортните средства, които са ги осъществили, може и товарителниците за да се види количеството и асортимента. Давай, Съсел, бързо.

16.04.2021 10:01:31

Анонимен

"73,5 тона дезинфектанти" ...дезинфектант достатъчен не за Български ами за целокупни избори в цяла Европа. Останаха верни на себе си, дори на изборите, крадене докрай...

16.04.2021 09:51:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.