• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Манолова: От ИТН много искаха съдебна реформа, но нямаха желание

Манолова: От ИТН много искаха съдебна реформа, но нямаха желание

От 2017 г. до сега от 14 066 искания за прилагане на СРС Специализираният наказателен съд е разрешил близо 12 000, посочи Манолова

/КРОСС/ От „Има такъв народ" много искаха съдебна реформа, но нямаха желание. Председателят на Правната комисия от ИТН осуетяваше реализирането на заседанията за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Последното заседание, на което беше приет на първо четене Законът за съдебната власт, беше прекъснато пет пъти.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова от парламентарната трибуна днес по време на дебатите за първо четене на Закона за съдебната власт.

Всички български граждани видяха кой разточваше заседанията - и отляво, и от ИТН. Стана ясно кой отказа да насрочи извънредно заседание на парламента по искане на „Демократична България", „Изправи се БГ! Ние идваме!" и част от „Има такъв народ". Така, искането за съдебна реформа се превърна в предизборен слоган, допълни Манолова.

Тя подчерта, че парламентарните комисии бяха създадени на 16 август и приемането на закриването на специализираните съдилища и прокуратура във втори парламент ще бъде само на първо четене.

От данните в докладите на правосъдния министър, омбудсмана, прокуратурата, Националния превантивен механизъм става ясно, че Специализираният съд се е отклонил от борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Работата на тези съдилища залита към осъществяването на репресия по отношение на неудобни лица, допълни тя.

Факт е, че се превръщат в удобна бухалка срещу обикновени граждани, включително срещу мирно протестиращи, категорична бе Манолова и припомни, че Специализираният наказателен съд е одобрил стотици искания на спецпрокуратурата за използване на СРС срещу протестиращи граждани.

Тя посочи, че според статистиката от 2017 г. до момента исканията към Специализирания наказателен съд за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са 14 066, от които са разрешени близо 12 000. Тоест, в 85 % от случаите съдът разрешава използване на СРС по искане на спецпрокуратурата, обясни Манолова и направи сравнение със Софийския градски съд, където са одобрени 63 % от исканията за СРС.

Показателно е съотношението между делата от общ характер и тези от частен характер в Специализирания наказателен съд. За 2020 г. са образувани 174 наказателни дела от общ характер, а от частен - 6244, сред които преобладават исканията по Закона за СРС. Има 2 992 искания за прилагане на СРС, подчерта тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.