• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Партията на Меркел избира нов лидер

Партията на Меркел избира нов лидер

/КРОСС/ Управляващата партия в Германия, Християндемократическият съюз (ХДC), ще избере нов лидер на виртуален конгрес в петък и събота.

Би Би Си отделя внимание на темата поради значението й не само за вътрешнополитическия живот в Германия, но и за ЕС.

При нормални обстоятелства победителят почти автоматично ще стане кандидат за канцлерския пост вместо Ангела Меркел, която твърдо обеща да се пенсионира тази година. Но с появата на коронавируса нещата се усложниха.

Най-популярният кандидат може да загуби от най-непопулярния и победителят може да не достигне основната цел, поста на правителствен глава - това е картината на тези избори в разгара на пандемия.

За поста председател на ХДС претендират бивш политик, а след това корпоративен адвокат, 65-годишният Фридрих Мерц, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, 59-годишният Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи на Бундестага, 55-годишният Норберт Рьотген.

Още през 2018 г. Ангела Меркел обеща, че ще напусне поста глава на правителството след изборите през есента на 2021 г. (те са насрочени за 26 септември) и според традицията новият ръководител на партията трябва да води блока на ХДС / ХСС на тези избори като кандидат за канцлер.

Но пандемията обърка картите и сега е напълно неясно кой точно ще стане този кандидат за канцлер.
Централата на Християндемократическия съз в Берлин.
Централата на Християндемократическият съюз в Берлин.

Първо, не е ясно кой ще бъде обявен в събота за нов председател на ХДС. Според всички анкети мнозинството германски граждани и членове на ХДС биха искали да видят Фридрих Мерц на този пост.

През септември Мерц, когато германските експерти разбраха, че Алексей Навални е отровен с Новичок, призова проектът за газопровода „Северен поток-2" да бъде замразен, казвайки: „За съжаление Путин разбира само такъв език".

Но той е популярен не заради редки изявления по руската тема, която е маловажна за германците, а защото например той, десен либерал, тясно свързан с бизнеса, се застъпва за намаляване на данъците и опростяване на данъчната система.

Председателят обаче няма да бъде избран от участниците в анкетата, а от 1001 делегати на конгреса. А ръководството на ХДС и много видни фигури в партията подкрепят Армин Лашет.

Внимателният, акуратен, представител на мейнстрийма, Лашет, според мнението на германските политици и пресата, олицетворява продължаването на курса на Меркел.

Мерц вече се кандидатира през есента на 2018 г. и беше и най-популярният от тримата кандидати, но протежето на Ангела Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер спечели.

Второ, нека повторим, не е ясно дали председателят на ХДС ще стане водач на избирателната листа на ХДС/ХСС и кандидат за канцлер.

Германски политици, социолози и пресата от няколко месеца казват, че един напълно различен човек може и дори трябва да стане този кандидат за канцлер - лидерът на младшия партньор на ХДС, баварската Християнсоциален съюз, Маркус Зьодер.

Премиерът на Бавария Зьодер набра много точки по време на борбата срещу коронавируса и сега е най-популярният (след Меркел) политик в Германия, далеч пред Мерц и още повече пред другите двама кандидати за лидер на ХДС.

Според анкета, проведена от Infratest на 4-5 януари, 55% от анкетираните биха искали да видят Зьодер като канцлер, Мерц 35%, Рьотген 34%, Лашет 27%.

Кандидатите за поста председател на ХДС също не изключват възможността Зьодер да стане кандидат за канцлер, но все още не обещават нищо категорично.

Фридрих Мерц в скорошно интервю за радио NDR Info заяви, че теоретично допуска номинирането на лидера на ХСС за канцлер, но такова решение трябва да бъде взето съвместно от двете сестрински партии след конгреса на ХДС. Невъзможно е да се дадат някакви прогнози и обещания предварително, каза Мерц.

Норберт Рьотген заяви в пресата в средата на седмицата, че познава Маркус Зьодер от много години и ако спечели изборите за председател на ХДС, той ще „обсъди бързо и поверително" със Зьодер въпроса за кандидатурата на канцлера.

"Не става дума за егото ни, а за отговорността на лидерите на двете партии за победата на съюза на изборите", цитиран е Рьотген от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Армин Лашет по-рано също е казвал, че номинацията на Зьодер може да бъде обсъдена.

В същото време самият Зьодер избягва множество въпроси по тази тема, заявявайки, че е напълно концентриран върху работата си като ръководител на баварското правителство.

В крайна сметка блокът на ХДС/ХСС все още не е спечелил изборите през септември. Сега, с изключително популярната и уважавана Ангела Меркел начело на правителството, блокът уверено води анкетите с рейтинг 36-37% (най-близо са Зелените с около 20%).

Все пак предстоят много месеци борба срещу коронавируса и икономическата криза, както и предизборна кампания с някой друг, а не Меркел начело на партийната листа.

Дълго търсене на председател

Ангела Меркел подаде оставка като председател на ХДС през есента на 2018 г. В същото време конгресът на ХДС избра Анегрет Крамп-Каренбауер за нов лидер на партията, която Меркел придвижи напред за свой наследник както на партийни, така и на правителствени постове.

Съперници на Крамп-Каренбауер бяха Фридрих Мерц и младият здравен министър Йенс Шпан (който сега изпреварва и тримата кандидати за партиен лидер в рейтингите).

Но година по-късно Крамп-Каренбауер реши, че не успява да стане популярен лидер, и подаде оставка.

Новите избори трябваше да се състоят през април, но бяха отложени два пъти поради пандемията, докато ХДС не реши да проведе виртуален конгрес.

Какво мислят за Русия

Темата за отношенията с Русия далеч не е най-важна за кандидатите за лидер на управляващата партия в Германия и те говориха доста малко за тези отношения дори преди настъпването на пандемията, която затъмни всички проблеми.

Историята с отравянето на Алексей Навални обаче ги принуди да говорят по тази тема и по-конкретно относно евентуално спиране на строителството на втория етап на газопровода „Северен поток".

Фридрих Мерц и Норберт Рьотген бяха за замразяването на „Северен поток".

Армин Лашет обтекаемо се обяви против обвързването на въпроса за газопровода с Навални, заявявайки, че първо е необходимо да се накара Русия да участва в разследването и едва след това, заедно с Европейския съюз, да се реши дали са необходими нови санкции.

Маркус Зьодер каза, че „Северен поток 2" е частно предприятие и не правителството решава дали да го спре или не.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.