• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Минеков поиска ГЕРБ да напусне централата си в НДК

Минеков поиска ГЕРБ да напусне централата си в НДК

/КРОСС/ Велислав Минеков ще "помоли настойчиво" ГЕРБ да напусне централата си в Националния дворец на културата (НДК) и да намери друг имот, който да ползва, съобщи той пред Би Ти Ви. Министърът на културата се обоснова, че преди години партията на Бойко Борисов е превзела със сила два етажа от административната сграда към НДК.

"НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като "отпаднала полза" и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни", казва Минеков.

Това е второ подобно действие на Минеков през последните месеци. На 12 август стана известно, че той е поискал от главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков да напусне ползваните от редакцията помещения, които се намират в Музея на социалистическото изкуство. Причината е, че "Труд" плаща нередовно наем към Министерството на културата. Блъсков заяви, че няма да напусне сградата и обвини министъра на културата Велислав Минеков, че действа срещу свободата на словото.

Казусът предизвика мигновена реакция на ГЕРБ. В специална декларация, прочетена от трибуната на парламента на 13 август, депутатът Тома Биков поиска от президента Румен Радев да заеме позиция по темата, защото действията на Минеков приличали на разправа с медия.

Според последната информация Министерството на културата е изпратило доброволна покана към редакцията на вестника да напусне наетите помещения.

Минеков заяви, че съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. По думите му за откритите нарушения прокуратурата вече е сигнализирана.

"Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах често пъти бяха неясни, комични - за биографии на мой сътрудник, за броя коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок трябваше да се захванат с т.н. съдебна реформа", каза той.

Минеков обясни, че ще поиска помощ от ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата. "Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице", обясни той. Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на САЩ и се твърди, че е част от престъпна групировка.

Министърът разкри и за други проблемни случаи, които е открил в министерството.

"Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн". Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.


"Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства - обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за "Ларгото", има и още, например "Яйлата", "Квадрат 500", допълни Минеков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.